Oscarsgalan 2005

OSCARSGALAN 2005

oscar

Oscarsgalan 2005 har avslutats och jag får nog ansluta mig till den besvikna gruppen, inte för att fel film vann eller för att någon gjorde bort sig utan för att galan som helhet var påtagligt ointressant.

Jag hörde SVTs recensent Göran Everdahl säga att han såg fram emot galan för att det alltid sker skandaler och annat i direktsänding. Nu generaliserar han lite för mycket, alltsom oftast löper galan utan incidenter och hoppas man på några Janet Jacksonskandaler så har man valt fel gala. Men det är inte därför jag tyckte den var ointressant.

Mer än något annat så beror det på att jag, liksom många andra i Sverige, inte sett någon av filmerna som är nominerade så det känns svårt att glädjas över att t.ex Clint Eastwood fick statyetten för bästa regi utan att ha sett något från filmen. Jag vet inte hur det funkar med det interna spelet bland juryn men för mig som tittare känns det närmare att börja spekulera i rävspel och gentjänster eftersom jag inte har något annat att relatera till.
Det känns lite löjligt men det är mycket lättare att engagera sig när filmer som Sagan om Ringen och Gladiator är nominerade.

Nåväl, the results are in och här är mina tankar.

Jag har inte sett filmen The Aviator men det känns ändå som om det i historieböckerna skulle stå att regissören Martin Scorsese tilldelats en Oscar så borde det varit för någon tidigare film i hans karriär, hade han fått Oscarn i år hade det alltid funnits en känsla av att det vore en "lifetime achievement award" mer än bedömning av filmen.
Därför känns det bättre och rätt att Clintan fick ytterligare en Oscar som regissör för Million Dollar Baby. Det känns som att han lika gärna kunde fått den för Mystic River men då var konkurrensen för stor.
När han nu fick den så kändes det ganska givet att filmen också skulle belönas som Bästa Film. Att sedan även Hilary Swank fick statyetten som bästa skådespelerska var också väntat.

Det var mycket som var väntat under galan. Jag vet inte hur "The Aviator-gänget" kände sig om det var som att se statyett efter statyett tilldelas andra filmer. Även om biografifilmer på berömda och mäktiga amerikaner säkert kan tilltala juryn liksom den vanlige biobesökaren så kändes det som om Eastwoods film hade större hjärta och innehåll och nog skulle gå vinnande. Att det inte talas om någon skandal eller "stöld" beror nog på att The Aviator tilldelades ett antal statyetter, om än i mindre respektingivande kategorier, så helt lottlös blev inte filmen även om det känns så.

Dom andra filmerna med många nomineringar, Finding Neverland och Sideways, kändes inte som om dom skulle blanda sig i någon av dom större kategorierna men det blev ju en Oscar för bästa manus till Sideways som verkligen kan räknas som en av dom finaste statyetterna att få och kanske den ende som filmen hade en riktigt god chans att vinna.

En god chans hade dock inte Sverige i sin kategori. Jag blev inte förvånad över att filmen valdes till Sveriges bidrag men ganska förbryllad när den valdes ut av Oscarjuryn även om dess historia kanske tilltalar en amerikansk jury. Min personliga åsikt är att jag inte är så överväldigad av filmen och därför trodde jag inte på någon staty till Kay Pollack.

Och så Chris Rock då? Jodå, han klarade sig bra men jag tycker ändå att det borde vara en artist som Billy Crystal eller Steve Martin för att göra kvällen underhållande. Jag tycker inte det passar med stand-up på Oscarsgalan.

 

Läs mera här

Related Articles