Oscarsgalan 2002

OSCARSGALAN 2002

oscar

Oscarsgalan 2002 blev kanske historisk till slut men jag tyckte det var en tämligen trögstartad historia.


SVT hade dock lagt upp det snyggt med en liten lagom inledning vid halv 11 på söndagskvällen för att inte tittarna skulle luras att gå och lägga sig några timmar innan själva galan började vid 2 på morgonen. Först ett inledande program för att alla skulle bekanta sig med filmerna och därefter, för att brygga över till galan, en bra och spännande Hitchcock thriller som borde ha hållit de villiga tittarna vakna. Sedan var det dags för galan att börja och SVT följde då TV4s sätt och klippte in studion i reklampauserna för att därefter genast byta tillbaka till Hollywood så fort reklamblocket var över.
Det blev ett helt klart godkänt program av SVT. Expertkommentarerna gjordes av välinformerade Göran Everdahl och Filmkrönikans recensent Fredrik Sahlin. Ibland fick jag dock känslan av att dem inte riktigt kunde komma överens om vem som skulle svara på frågorna men dem kom med intressanta kommentarer så det gick fint. Everdahl stack också in några få kommentarer i en "voice-over" under själva galan också när personer gick mot scenen men det var snyggt och kort så det störde inte alls sändningen från Hollywood. Och dem imponerade på mig när dem inte var stela på slutet utan kunde slänga in några arga kommentarer om att A Beautiful Mind fått pris för manus och film eftersom den inte höll sig till sanningen utan hade gjort en Hollywoodversion av biografin.
Jag hade dock önskat att dem kunde ha valt någon annan än Agneta Bolme Börjefors till att hålla ihop trådarna och ställa intelligenta frågor. I början ville hon få publiken att skicka mail till programmet och jag fick då en flashback av Björn Hellbergs våndor med www.svt.se under På Spåret. Det som störde mig mest var att hon agerade lite virrigt men hoppades att publiken skulle vara så i extas av Oscarstämning att ingen skulle märka eller bry sig om det. Jag är övertygad om att programmet skulle blivit ännu bättre med någon annan i hennes ställe.

Själva galasändningen inleddes som tidigare år med en halvtimmes röda matta mingel. Och som vanligt så blev det väldigt uppenbart pliktskyldigt framhållande av de olika designers som skapat stjärnornas kreationer. Det som jag, som struntar blankt i kläder och smycken, mest satt och tänkte på var hur underligt, oattraktivt nästan fula, filmstjärnorna såg ut. Som Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Jennifer Connelly och Julia Roberts som tyvärr inte har rätta kroppen för sin slitsade klänning och som hade en "bad hairday". Och inte var det något bländvitt fint leende heller den här gången. Jag undrar vad som hade hänt, om det var min smak som inte alls stämde med "modet" för Hollywoodstjärnorna brukar inte ha några problem med att lägga ut flera tusen dollar på att, även i "verkligheten", se gudomligt vackra och drömlika ut.

Jag kan tyvärr inte säga så mycket om Whoppi Goldberg som konferensier, kanske hade hon inte fått lika mycket att säga i år, utan vad jag minns mest är att hon kom in i olika klänningar och klagade på att det inte fanns några svarta skådisar i den ena eller andra nominerade filmen.
Whoopis, och de övriga "manuslagda" framträdanden, hade en bra balans mellan allvar och humor. Jag var lite orolig för att dem skulle lägga en alltför patriotisk och allvarlig stämning efter 11e september och kanske, hemska tanke, dra in den trasiga flaggan igen, som vid OS invigningen. Nu blev det inte värre än Tom Cruises inledningstal som blev mycket bra och stämningsfullt.

Av talen i början så blev det mycket läsande av små lappar som pristagarna hade gjort klart i förväg. Jag har lite svårt för det, opersonligt tackande av akademin och sina filmkollegor. Det känns mer personligt och äkta om dem tackar sin familj och, ännu hellre, berättar någon personlig eller rolig historia så det inte bara blir upprabblande av namn som ingen mer än dem inbördes känner till. I det fallet så tycker jag att dem, som Dregen på en Grammisgala, enkelt säga att man kommer att lägga upp namnen på de personerna man vill tacka på deras officiella hemsida.
Annars är inte inledningen särskilt mycket att minnas. Där delas de "tekniska" statyetterna ut som foto, klippning och kostym och dem brukar ofta vara lätta att förutse i förhand. Vad jag minns mest är att Black Hawk Down fick några av de statyetter jag tror att många räknat till Sagan om Ringen och att det är lite ironiskt att nu när animerad film äntligen får en egen kategori så är det när Disney har problem att få till en succé och dem får se sig slagna av träskmonstret Shrek.
Sedan är jag kanske väl partisk men jag hade gärna sett att Ian McKellen fick statyetten för mänlig biroll. Men när det gäller Sagan om Ringen så har ju den trilogin två följande Oscarsgalan att hoppas på.

Senare höjdpunkter var, för mig, att Howard Shore fick Oscarn för bästa musik till Sagan om Ringen. Helst hade jag också sett att Enya fick pris för den vackra May It Be från slutet av filmen men Disney brukar ju få de flesta sångOscars.

 

Läs mera här

Related Articles