Mysterier på vita duken

MYSTERIER PÅ VITA DUKEN

loch ness

Nyligen gick det en film på TV4 vid namn Loch Ness (Nessie). En film med en sådan titel fastnar jag för direkt. Tyvärr blir jag också väldigt ofta besviken eftersom jag väntar mig för mycket av filmen.

Det som gör en sådan film så intressant är dess möjligheter att undersöka, förklara och kanske också avslöja myter och intressanta händelser i historien. Loch Ness och Titanic är sådana fenomen och händelser som är föremål för så pass mycket spekulation och som har haft en sådan otrolig betydelse för människors liv och uppfattning om världen. Och om man inte har möjlighet att besöka Loch Ness eller något Titanic museum så är det väldigt tacksamt att kunna få se en 2 timmar långfilm som förklarar myten, åskådliggör teorier och utvecklar de mest troliga förklaringarna till att spela upp dem på duken framför publiken. Det är mycket roligare än att sitta med näsan i en bok i flera timmar och det är mycket mer underhållande.

Dessutom har filmen en unik möjlighet i och med det att det går att göra det omöjliga verkligt och med hjälp av dagens special effects och digitala tekniker så kan man göra även de mest fantasifulla och storslagna händelser verkliga för oss att se.

Man kan säga att det finns två olika typer av sådana här "verkliga" filmer. Dels de filmer som är baserade på verkliga historier och sedan de som baseras på myter och folksägner såsom Loch Ness odjuret. Jag är mest intresserad av de mytiska historierna eftersom de brukar vara de mest fascinerade att se på vita duken. Även om det ibland kan finnas historier från vardagen som lockar mig så är det oftare så att jag inte grips med av berättelsen och därför tappar intresset. Det krävs helt enkelt mycket mer för att jag skall gå och se en film om vardagshjältar än för att jag skall se en film om ett monster eller mysterium.

I ett mellanting mellan fakta och fiktion finns i och för sig Titanic eftersom den var baserad på den verkliga katastrofen men samtidigt bestod av en hel del antaganden och spekulation. Men bara storleken på fartyget och alla de kraftfulla händelser och känslor som berättelsen innehöll räckte för att jag skulle fastna för filmen och filmupplevelsen.

Tyvärr är det också så att det är ofta som jag blir besviken av de mytiska filmerna eftersom de inte lever upp till mina förväntningar och har undermåliga special effekter, som i Loch Ness. Hela huvudpoängen med att se den filmen var att få se filmarnas tolkningar av Nessie och kanske också mycket av det material som redan hittats efter tidigare kontakter. Men av detta blev det ganska litet. De byggde upp spänningen bra med scener på vattnet och spänningsladdad musik men det saknades ändå riktigt bra scener och största felet var att det inte var förrän under den sista kvarten som vi fick se Nessie och då bara i en dålig dataskapad varelse varvad med scener gjorda med Jim Hensons teknik. Men det var ändå en besvikelse eftersom filmen kunde bjudit på mer med tanke på det spännande ämnet.

Trots detta är jag ändå säker på att om jag kommer i kontakt med en annan film som också baserar sig på Loch Ness myten så kommer den att locka mig på samma sätt och jag kommer nog att känna ett sug efter att se vad de gjorde med ämnet den här gången.

 

Läs mera här