Lou Ferrigno var ingen CGI-effekt

LOU FERRIGNO VAR INGEN CGI-EFFEKT

hulktank

En av sommarens stora Hollywoodproduktioner är The Hulk, regisserad av Ang Lee med Eric Bana och Jennifer Connelly i huvudrollerna. Men tyvärr känner jag en viss skepsis till filmprojektet.

En av dom främsta anledningarna till denna känsla är att jag fått reda på att dom har valt att göra Hulken helt och hållet som en digital effekt - alltså inte med någon sminkad skådespelare/muskelknutte som den tidigare numera närmast klassiska TV-version där kroppsbyggaren Lou Ferrigno sminkades grön och agerade som monstret. Jag har en längre tid konstant blivit besviken på Hollywoods övertro på digitala effekter så baserat på den erfarenheten känns det inte som att jag litar på att Hollywood kan skapa en trovärdig bjässe i filmversionen.

Det gäller inte att bara skapa ett stort och muskulöst monster som löper amok på bioduken utan något som visat sig vara lika viktigt är att även Hulken skall kunna visa känslor. Det fanns flera sådana lyckade scener i TV-serien, som förmodligen var med mest för att Lou Ferrigno skulle få lite mer att göra än bara stå och vråla i några scener men dom blev ändå mycket lyckade och fungerade väl i seriens handling. Skulle det nu bli så att filmens Hulken bara är ett grönt monster som går runt och förstör filmens kulisser så tror jag inte att succén blir lika stor.

En positiv sak jag hört är att åtminstone Ang Lee inte är något CGI-freak i klass med George Lucas och jag har inte i någon större utsträckning läst intervjuer där han berättat om hur fantastiskt det kommer att bli att få arbeta med datorerna för att skapa den nye Hulken. Det är datateknikern som stått för dom uttalanden, Ang Lee har istället pratat om att hans film skall beskriva dom psykologiska känslorna som Bruce Banner genomgår och därför låter det som om det blir en mer "realistisk" version av Hulken och inte serietidningsversionen som kan bli lite löjlig.

Men jag hoppas att dom, nu när dom skall använda sig av en data-Hulk, lägger ner mycket arbete på designen för mer än något annat så är det Hulken som kommer att sälja filmen The Hulk. Jag tror inte att varken Ang Lees namn eller någon av skådespelarna kan rädda filmen om inte Hulken framställs på ett bra och realistiskt sätt.

Nu har vi dock, sen i julas, fått inse att det trots allt går att skapa väl fungerande CGI-karaktärer på film. Jag tänker då på karaktären Gollum i Sagan om de Två Tornen som, får jag erkänna, agerade mycket bättre än jag hade trott och imponerade väldigt på mig. Det ryktas till och med om att nominera honom för en birolls Oscar.
Så visst har tekniken utvecklats och förfinats men jag är ändå lite orolig inför The Hulk eftersom i de fallen som karaktären i TV-serien inte verkade trovärdig så kunde man åtminstone relatera mer till skådespelaren bakom sminket, Ferrigno, och situationen blev mer påtaglig på det viset. Åtminstone jag har svårt att känna den riktiga kontakten med Gollum och tror inte jag kommer att övertygas mer av vår moderna Hulken. Jag väntar otåligt på första riktiga filmtrailern för att se om jag kanske ändrar åsikt då.

 

Läs mera här