X-Men karaktärerna

LÄR DIG KÄNNA KARAKTÄRERNA I X-MEN

xmen

X-MEN

Professor X (Charles Xavier) skapade X-Men för att bekämpa onda mutanter. Han startade Xaviers skola för begåvade elever som egentligen är en skola där mutanter får lära sig att handskas och förstå sina krafter. Professor X kan läsa folks tankar och även påverka andra människors handlingar. Han är rullstolsbunden sedan en tidigare händelse i serierna.
Charles Xavier spelas av Patrick Stewart som är mest känd som kapten Picard i otaliga avsnitt och filmer i Star Trek-serien. Stewart spelade även med i Sammansvärjningen, mot Mel Gibson och Julia Roberts.

Wolverine (Logan) är en enstöring med vildsint utseende och temperament som utsattes för ett experiment där hans skelett blev klätt med ett stål, kallat adamantium, som gör honom mer eller mindre osårbar och att hans sår läks mycket snabbt. Han kan skjuta ut tre stycken sylvassa stålklor ur sina knogar. Dessa experiment har också inneburit att han inte minns någonting av sin barndom, uppväxt eller vem han egentligen är.
Wolverine spelas av australiensaren Hugh Jackman som gör sin första amerikanska film efter att ha arbetat i Australien med diverse saker, bl a musikaler. Hugh fick rollen efter att Dougray Scott, som först tackade ja till rollen, var tvungen att tacka nej till att medverka i filmen eftersom inspelningen av Mission: Impossible II drog ut på tiden.

Cyclops (Scott Summers) känns igen på att han alltid bär glasögon. Hans ögon skickar ut energistrålar och därför är han tvungen att alltid bära glasögon med speciella glas som blockerar strålarna. Cyclops var Professor X första elev och är X-Mens ledare. Scott är tillsammans med dr Jean Grey.
Cyclops spelas av James Marsden.

Dr. Jean Grey har en liknande telepatisk gåva som Professor X men inte alls lika kraftfull och hon håller fortfarande på att utveckla och lära sig handskas med sin kraft. Hon är en utbildad läkare.
Famke Janssen är en holländsk f d fotomodell som blev känd genom sin roll som den dödlige ryskan Xenia Onatop i Bondfilmen GoldenEye. Därefter har hon bland annat medverkar i skräckfilmerna House on Haunted Hill och The Faculty.

Rogue (Marie) absorberar vid kontakt energin hos den person hon vidrör. Rogue är ett exempel på när mutanters gåva egentligen kan vara en förbannelse. Hon kan aldrig uppleva närheten hos en annan människa och första gången hon utsatte någon för sin kraft var när hon kysste en pojke och han hamnade i koma i tre veckor.
Unga Rogue spelas av 18-åriga Anna Paquin som fick en Oscarstatyett för sin roll i Pianot. Därefter fortsatte hon i skolan och tog en paus från skådespeleriet men har de senaste åren bland annat varit med i komedin She's All That.

Storm (Ororo Munroe) kan kontrollera vädrets makter. Hon kan framkalla stormar, dimma och låta kraftfulla blixtar anfalla hennes fiender. Storm kommer från Afrika och upptäckte sina krafter när hon blev mobbad av några pojkar för att hon hade kritvitt hår och hon då anföll dem med stormar.
Den f d fotomodellen Halle Berry har lyckats riktigt bra i Hollywood trots flera problem som hon råkat ut för. Halle har bland annat varit med i The Flintstones och hade även en roll i Warren Beattys Bulsworth.

THE BROTHERHOOD

Magneto (Erik Lehnsherr) har magnetiska gåvor och kan påverka stål och järnföremål som han önskar. Han kom i kontakt med sina krafter när han som liten pojke fördes bort från sina föräldrar i ett tyskt koncentrationsläger och han fick det stålgaller som skilde honom från dem att böjas ihop.
Sir Ian McKellen har en lång karriär bakom sig men har nyligen varit med i bland annat Sommardåd, som även den regisserades av Bryan Singer. Han blev Oscarsnominerad för sin roll som den gamle regissören James Whale i Gods and Monsters. Ian McKellen kommer också att vara med i Peter Jacksons filmatisering av Sagan om Ringen.

Sabretooth (Victor Creed) har kattlika reflexer och är stark som en björn. Sabretooth har ett läkkött som påminner om Wolverines och han kan ha utsatts för liknande experiment. Han är en fruktad fiende och även om han inte är den smartaste av skurkarna så är han en mycket hotfull motståndare och Wolverines ärkefiende.
Sabretooth spelas med inlevelse av Tyler Mane. Tyler har en lång karriär bakom sig som professionell brottare i amerikanska wrestling, WWF.

Toad (Mortimer Toynbee) har förstärkta benmuskler och kan klättra och fastna på väggar. Dessutom kan han använda sig av sin extremt långa och kraftfulla tunga. Han kan även skicka ut ett slem som kväver sin fiende. I serierna och filmen är Toad lite av en spjuver och skojar gärna med sina fiender innan han anfaller dem.
Rollen som Toad görs av Ray Park, kampsport och stuntkille som slog igenom stort förra året som den onde Darth Maul i Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace. Ray var även med som stunt-double i Tim Burtons Sleepy Hollow.

Mystique (Raven Darkholme) kan anta andra människors form och utseende.
Fotomodellen Rebecca Romijn-Stamos var den som fick genomgå 8 timmars make-up för att spela rollen som Mystique.

Senator Kelly försöker få till en lag om att alla mutanter måste ge sig till känna och registreras så att de "normala" medborgarna skall veta om det är en mutant som är deras barns lärare.
Bruce Davison medverkade, liksom Ian McKellen, i Bryan Singers Sommardåd.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Logan (2017)

Logan är på många vis en speciell, eller rent utav, unik superhjälte-film. Det är en "Rated R"-film, och inte för småbarn, både pga. extremt våld och blodiga scener samt mycket frispråkig dialog som...

Artiklar

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna....

Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...

Film

X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig...

Film

X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste...