Kalle Anka vs Astid Lindgrens Jul

KALLE ANKA vs ASTRID LINDGREN

Jul och nyårshelgen i TV innehåller flera program som kommer igen år efter år och som har blivit en del av den svenska jultraditionen hos svenska folket. Som exempel kan nämnas Grevinnan och Betjänten, dikten som läses vid övergången till nya året ute på Skansen och Karl-Bertil Jonsson på julafton.

Men den mest ingångna TV-tiden under julen är nog ändå klockan 15.00 på julafton då Arne Weise tänder sitt julljus och presenterar Kalle Anka och hans vänner som under en timme underhåller med samma program som förra året och året innan. Och så har det varit under de senaste 40 åren. Programpunkten firade alltså 40 årsjubileum detta året och om man får tro Arne Weise så kommer den att finnas med under många år framöver.

Dem som dock verkar ha något emot Kalle Anka är programcheferna på SVT. Under de senaste åren har det ofta kommit spekulationer och frågeställningar som tyder på att de vill ta bort Kalle Anka och ersätta det med något annat julprogram istället. Deras förklaring har varit att det kostar för mycket pengar för att det skall vara värt att köpa in det och visa det under julen. Så för att skapa någon motvikt till detta har det jobbats på att skapa ett program som skulle kunna ta över jultraditionen efter Kalle Anka och som ändå skulle locka tittarna att fortsätta traditionen att se på SVT under julen. Lösningen skulle vara ett julprogram med det bästa ur Astrid Lindgrens filmer.

Men att helt enkelt bara byta ut Kalle Anka mot Astrid Lindgren var inte aktuellt ännu. Det hade nog blivit för plötsligt för att det skulle kunna accepteras av de svenska TV-tittarna. Så nu visades Kalle Anka på julafton och Astrid Lindgren på juldagen. Jag vet inte ifall detta kommer att bli den slutliga lösningen eller om Astrid Lindgren kanske kommer att flyttas till julafton om de någon gång slutar visa Kalle Anka.

Det som talar för att Kalle Anka kommer att få fortsätta att lysa upp julaftonens TV-tablå är främst för att det nu, efter 40 år, har blivit en så stor del av julfirandet att det kommer att bli svårt att vara utan en sådan tradition. Man har växt upp med vanan att sitta framför TVn och se de tecknade inslagen och varit helt tillfrids med det. Även om det är exakt samma inslag som visas år efter år så är det precis som det skall vara - de filmer som visas där skall endast ses på julafton. Jag vet inte ifall något Disneyprogram har visat någon film under någon annan tid på året men det vore i så fall en stor miss. De filmerna skall man se på julafton och inte annars. Att det skall vara exakt samma bitar märktes också för några år sedan då det föreslogs att man skulle ta bort Tjuren Ferdinand från programmet. Det blev ett stort hallå och förslaget fick snabbt strykas.
Det enda som jag tycker är lite synd med programmet är att dem varje år har en liten snutt från den senaste Disneyfilmer (Herkules, Mulan eller Tarzan). Då märker man vilken skillnad det är i tecknandet från Djungelboken och Snövit till dagens dataanimerade bitar med Tarzan. Min åsikt är att det hade gått precis lika bra att lämna det och endast ha med de bitar som är några år gamla och visar de klassiska Disneyfilmerna och figurerna.

Men vad man än tycker så är det ingen tvekan om att Kalle Anka och hans vänner med Arne Weise och Bengt Feldreich i spetsen har en plats i julen och det vore otänkbart att ändra på det.

När det istället gäller Astrid Lindgren och hennes julprogram finns det helt andra faktorer som spelar in i frågan om det kommer att få fäste i traditionen. De som främst borgar för en fortsättning är att Astrid och hennes figurer är en stor del av svenska barn och föräldrars uppväxt. Alla figurer som Astrid skapat har blivit folkkära och det kan vara därför som man sätter sig och ser på programmet.
Det andra som jag tyckte var speciellt bra med programmet var att varje del och klipp från filmerna hade något med jul och julens budskap att göra. Det var inte ett hopklipp av de allra mest populäraste bitarna utan valet hade gjorts med anledning av att dem skulle göra ett julprogram. Ett mycket begåvat och välgjort val eftersom det ändå är det som skall visas under julen.
Så kvalitén på materialet var verkligen fantastiskt och alla bitarna var otroligt stämningsfulla och passade fint på juldagens kväll. Kanske kan man med viss rätt hävda att programmet visades lite sent (18.30 - 19.30) men det kanske kan komma att ändras vid senare visningar.

Det som jag dock tyckte var en miss var att dem inte hade gjort något speciellt för att presentera bitarna eller gjorde någonting mellan varje klipp. Det var bara stillbilder på tomtar och julbord. Lite bättre tycker jag att dem kunde hitta på. Kalle Anka har ju sin Benjamin Syrsa och Tingeling som presenterar bidragen i form av julkort. Ett mycket bättre alternativ till den version som de hade till Astrid Lindgrens jul. Så den biten måste dem definitivt jobba mera på för att jag skall bli nöjd med helheten på programmet.

Så slutligen kan jag bara konstatera att jag inte har sett någonting än så länge som får mig att tro att Kalle Anka kommer att tas bort från tablån ännu. Även om Astrid Lindgrens program var välgjort och hade vissa bra bitar och inte alls var så dåligt som jag hade trott så matchar det inte Arne Weise och de 40 år som Bengt Feldreich har sjungit "Ser du stjärnan i det blå".

 

Läs mera här