H.R. Giger död

H.R. Giger är död

H R Giger

H.R. Giger, designer av Alien, är död.

Konstnären H.R. Giger som designade och skapade en av filmvärldens läskigaste monster Alien har avlidit vid en ålder av 74 år.

Giger är känd som en biomekanisk konstnär och skapar märkliga och läskiga konstverk.
Han föddes 1940 i Schweisz och flyttade till Zürich 1962 för att studera konst och industriell design, där han förfinade sin teknik och speciella design. Efter en kort period som inredningsdesigner valde han att fokusera och arbeta fulltid som konstnär, först med små tavlor och senare gå över till större oljemålningar och att arbeta med airbrush-tekniker.

Han gjorde sig ett namn med Necronom IV målningarna, som ledde fram till hans världsberömda design av monstret i yttre rymden.
En av författarna till Alien, Dan O'Bannon, mötte Giger under produktionen av Dune, som aldrig ledde till något men som gjorde att O'Bannon föreslog Giger som designer när Ridley Scott skulle starta arbetet med sin rymd-skräckfilm.
Fox producenterna var oroliga för att hans stil skulle vara för avancerad och skräckinjagande för filmpubliken, men det resulterade i en Oscar och en plats i filmhistorien.

H.R. Giger avled på ett sjukhus efter sviterna han fick vid ett fall tidigare.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Alien 3 (1992)

David Finchers version av Alien gav filmen en helt ny look och den anses av många, mig själv inräknad, vara den sämsta av alla filmerna. Inte direkt att den är dålig men den balanserar hela tiden på...

Film

Aliens (1986)

Många trodde säkert att regissören James Cameron var tokig som försökte göra en uppföljare på Ridley Scotts rysarklassiker Alien. © 20th Century Fox Men istället för att bara göra en trött kopia och...

Film

Alien Återuppstår (1997)

Äntligen kom det en ny Alienfilm som lyckades få upp tempot och rysmomentet i serien efter den lite dåliga Alien 3.   © Twentieth Century Fox Här är det den franske regissören Jean-Pierre Jeunet som gör...