Guldbaggegalan 2004

GULDBAGGEGALAN 2004

guldbagge2004

Så har filmgalan 2004 avslutats och som så ofta tidigare så var det avslaget och segdraget. I år faktiskt mer än tidigare då det avslöjades att stora delar av juryn inte ser dom filmer som skall bedömas vilket gör hela tillställningen ointressant.


Inte blir det bättre av att Björn Kjellman inleder med något mimspel och sen lämnar över till Åse Kleveland som står och maler på likt en predikan. Jag kanske är väl bitter med Guldbaggegalan känns absolut som en intern firmafest och inte alls som den underhållande gala som Oscarsgalan alltid är.

Men det är i dom lite mer spontana stunderna mellan prisutdelningen som Björn Kjellman kommer till sin rätt. OK att det är förberett och repeterat (manus av Hipp Hipp-killarna om jag är rätt informerad) men det går lätt och känns genuint kul och ger en god känsla – förutom inledningen som kändes sökande och pinsam både för oss TV-tittare men även för Kjellman själv.

Vad gäller själva Guldbaggarna så får jag tyvärr avslöja en liten brist – jag har ännu inte sett Killinggängets film Fyra Nyanser Av Brunt och ej heller Masjävlar så därför har jag svårt att avgöra om dom baggarna var välförtjänta, men jag blev faktiskt positivt överraskad över att Tomas Alfredsson fick baggen för bästa regissör istället för Kay Pollack som jag trodde skulle passa bättre för filmjuryns smak.
På det stora hela så blev jag, liksom många andra, mycket förvånad över att Så som i himmelen blev helt utan pris. Kanske tyckte juryn som jag själv att den var lite för perfekt och skapad för att passa rätt men som saknade en helt äkta känsla som dom andra filmerna hade.

Jag vet inte om det är läge att skrika SKANDAL över att juryn inte sett alla svenska filmerna som det skrevs om i pressen. Det skulle förklara mycket och, som en krönikör i GP skrev, om inte juryn bryr sig varför skall vi tittare bry oss?
Vad som kommit fram är att det verkar vara två olika röstningssystem. Förra "omgången" så satt juryn samlade och diskuterade fram prisen men efter kritik har man gått över till den mer traditionella Oscarröstningen där juryn röstar anonymt och inte skall prata med andra om deras val. Jag tycker den senare metoden fungerar bäst eftersom det kan ge lite mer personliga och oväntade resultat. Vad jag skulle föreslå är ett system där en jury diskuterar fram tre eller fler, 2004 släpptes trots allt 33 filmer så tre nominerade känns lite fattigt i kategorierna, nomineringar i varje kategori men därefter själva röstningen skulle ske anonymt. Då kanske vi skulle slippa att bara ha tre filmer som tar alla nomineringar.

Som sagt, eftersom jag inte sett vare sig Masjävlar eller Fyra Nyanser Av Brunt är det svårt att säga om det var rätt film som vann. Jag tror ändå att 2004 års Guldbaggegala kommer att bli ihågkommen som galan när den filmen som fick flest nomineringar (OK delat men ändå) och flest besökare blev helt utan pris.

En liten extra negativ kommentar är att det var synnerligen taskig timing att lägga galan samma kväll som Sverige spelade handboll i TV. Det var underhållning vill jag lova.

 

Läs mera här

Related Articles