Guldbaggegalan 2002

GULDBAGGEGALAN 2002

Årets Guldbaggegala tillhörde Lilja 4-ever, Lukas Moodysson och Vilgot Sjöman.

Björn Kjellman öppnade galan för andra året i rad som programledare. Han skötte sig generellt sett bra även om jag saknade en riktigt stark början och avslutningen hade behövt en bättre slutpunkt än det blev nu. Jag tycker dock att dom borde byta programledare till nästa år för det borde väl finnas fler bra presentatörer än Björn Kjellman i Sveriges artistelit.
Som väntat blev det en seg inledning då de mindre profilstarka Guldbaggarna delades ut. Kortfilmer, dokumentärer och sådana vinnare brukar inte ges till kända filmer och därför är "kändisfaktorn" inte så hög just då.

Den första timmens mest minnesvärda tillfälle kom när det var dags att dela ut Ingmar Bergmanpriset. Det gjordes av Åse Kleveland som läste upp ett brev från herr Bergman själv där han berömde pristagaren Vilgor Sjöman för hans kamp mot TV-kanalerna (underförstått TV4) och dess förstörelse av filmerna för reklamavbrott. Jag har inte känt mig särskilt engagerad i den frågan men priset och motiveringen kändes äkta och förståelig i motsats till de lite enspåriga resonemang som hörts i debatten tidigare.

Som så ofta var det en stel tillställning. Dom enda presentatörerna som verkligen gav lite liv åt tillställningen var Sissela Kyle och dom helfestliga Fares Fares och Torkel Peterson. Där fick nya filmen Kopps full pott på smygreklam och säkert är det många i publiken som nu funderar - kanske vore det en bra idé att gå och se den där nya svenska polisrullen.
Musikunderhållningen i år var både bättre och sämre än tidigare år men jag saknar ändå musik som på ett rakare sätt knyts samman med aktuella filmer. Även om det kan stämma att Lambrettas låt förekommer i Lilja 4-ever så minns jag den inte och därför känns det ungefär som tidigare då artister bara förekommit för att fylla ut tiden. Hellre fler låtar i stil med Tomas Ledins mer kända låt från Grabben i graven bredvid. Och framträdandet med skådespelarna iklädda bagg-kläder ("beetle"/Beatles) var helt fel som TVunderhållning. Det kanske var kul för dom som var på plats men i TV blev det mest bara pinsam studentspex och ett löjeväckande inslag.

Men sen blev det högre spänning när de viktiga baggarna skulle delas ut. Eller spänning och spänning. Det var aldrig något snack om vart dom skulle hamna och det var inga skrällvinnare precis - Lilja 4-ever tog det mesta och när den förlorade ett pris så gick det den givna vägen.
Michael Nyqvist fick motta priset för bästa manliga huvudroll för rollen som Benny i Kjell Sundvalls Grabben i graven bredvid. Nyqvist verkade lite överraskad men klarade ändå att göra ett bra tal - bra balans på att tacka familjen och tacka de inblandade i filmen. Flera klasser bättre än t.ex. Göran Rangerstams hjärnsläpp då han fick pris som bästa manliga biroll. Kanske blev han överraskad men det kändes lite oförskämt mot mig som tittare när han verkade så oförberedd.

Lukas Moodysson dök upp på galan men gjorde ett mycket bättre framträdande det här året än när det var Fucking Åmål som prisades. Det kändes lite oroväckande att inte veta vad han skulle ta sig till och vad han skulle säga när han nu fick dom förväntade priserna för bästa manus och bästa regi.
Vid det första priset, bästa manus, var han kort och tacksam vilket jag tyckte var bra att se. Han visste nog att han skulle få ett pris strax därefter och när han var uppe och tog emot priset för bästa regi passade han på och gick till angrepp och framförde ett politiskt budskap han hade med sig. Det var ganska väntat men kändes inte fel utan, som med Bergmans angrepp tidigare under kvällen, äkta och med känsla och därför kunde jag ta till mig vad han sade. Ett mycket bättre och minnesvärt tal än när han, vid Fucking Åmål-galan, mest verkade prata för att få tiden att gå och gjorde privata utfall. Det här var mycket mer betydelsefullt och han hade ett tydligt budskap som han ville förmedla.

Galans mest minnesvärda ögonblick för mig var när Oksana Akinsjina fick sitt förväntade pris som bästa kvinnliga skådespelerska för Lilja 4-ever. Hon verkade inte riktigt lita på att hon skulle få utmärkelsen och såg överraskad ut även om alla andra redan visste att hon skulle få det. Tacktalet blev dock lite krystat då hon fick tacka via tolk men budskapet och tacksamheten gick fram i alla fall.

Allt som allt blev det en gala utan några överraskningar men förståeligt då det under år 2002 inte kom någon starkare film än Lilja 4-ever.

 

Läs mera här

Related Articles