Filmåret 2012

FILMÅRET 2012

2012

Filmåret 2012 har främst präglats av stora superhjältefilmer och väntan på dem. Jag tänker naturligtvis på The Avengers och Batman.

Året startade nästan som det slutade, med ett agentäventyr. Starten gjordes av Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt i den lite överraskande framgångsrika Mission Impossible: Ghost Protocol. Jag är en av de få som håller John Woos M:I-2 som favorit i serien, och jag hade därför lite svårt med de mindre agentäventyren. Men den var underhållande och hade några häftiga scener - och en mycket bättre och mer spännande historia än den förra, Mission Impossible 3.
2012 bjöd så på fler agentaction i form av Bourne med The Bourne Legacy, men den var tyvärr en besvikelse...
Så är det mycket trevligt att se att året slutar med återkomsten av agent 007 James Bond. Efter den minst sagt misslyckade Quantum of Solace var jag orolig för att hela agentserien skulle ta slut lagom till 50 års firandet, men så är det bara ännu härligare att känns spänningen när slutscenen kommer som bevisar att James Bond är klar för ytterligare 50 år i tjänsten!

Men hur många agenter det än finns, kan de inte matcha riktiga superhjältar.

Både ekonomiskt och känslomässigt är det mest att hämta bland sommarens storfilmer The Avengers och The Dark Knight Rises.
Båda filmerna hade stora förväntningar på sig, och bägge markerade slutpunkten för en flera år filmserie.

The Avengers samlade flera stora superhjältar i samma film, hjältar som var och en har fått en, eller som IronMan, två filmer under ett par års tid. Ganska avancerat för att vara prequels, och en stor satsning av Marvel när allt hänger på hur väl publiken tar emot alla hjältarna – och att det inte blir för många hjältar i själva The Avengers filmen.
Lyckligtvis gick allt helt enligt planen, och The Avengers är en välskriven, välgjord och spännande film där alla hjältarna får nästan lika stor plats, och alla känns lika värdefulla för slutprodukten. Och rent ekonomiskt gick det ju också ganska bra, med tanke på de enorma intäkterna från filmen – kombinerat av både 3D och vanlig 2D visningar.

The Dark Knight Rises var sista filmen i Christopher Nolans filmtrilogi om Batman, och som har återupprättat Batmans heder efter filmerna som gjordes på 90-talet. Första filmen var bra som inledning och mycket effektfullt som beskrivning av Batmans ursprung, men jag saknar en färgstark skurk.
Färgstark skurk kom så i nästa film, The Dark Knight, i form av Jokern suveränt spelad av Heath Ledger. Mycket kan sägas, och har sagts om den filmen, men den var utan tvivel en av de stora filmerna under 2000-talet.
Frågan var om Christopher Nolan kunde upprepa effekten och storheten från den filmen, och kunna avsluta filmserien på ett bra sätt, så hela trilogin inte skulle få en lite avskalad avslutning. Det visade sig att det kunde han, och The Dark Knight Rises blev precis så bra som vi hoppades, och avslutade med mycket känsla och innehåll som på ett effektfullt och maffigt sätt stängde boken om Batman.

2012 blev ett riktigt vällyckat filmår och som har gett många stora nöjen i filmsalongen. Jag hoppas att 2013 kan ge något liknande bra filmupplevelser. Kan vi hoppas att Stålmannens återkomst i Man Of Steel blir något närmare Christopher Reeves filmer? Bara den blir mer spännande än Superman Returns så är jag glad.