Filmåret 2001

FILMÅRET 2001

LYCKAD UPPFÖLJARE LIVVAKTERNA
Bra svenska filmer är sällsynta. Bra svenska actionfilmer är nästan unika och när den här kom som en uppföljare på Noll Tolerans så blev jag mer än nöjd.
Att handlingen är förlagd till Göteborg blir som pricken över i:t.

MISSLYCKAD UPPFÖLJARE THE MUMMY RETURNS
Jag var i och för sig inställd på att bli besviken men jag kunde aldrig tro att filmen skulle visa sig vara så otroligt dålig.
Klichéfylld, överdrivet användande av dataeffekter som till på köpet inte övertygar för fem öre. Mina krav för godkänt är definitivt högre än så.

ONÖDIG REMAKE SHAFT
På en av de featurettes som följde med DVDn så säger Samuel L. Jackson "Varför göra en nyinspelning? Det var ju inget fel på originalet?"
Jag håller med på så sätt att även om originalet, för mig, inte var någon höjdare så var den bättre än Shaft år 2001.

ONÖDIG REAMAGING PLANET OF THE APES
Tim Burton var noga med att påpeka att det inte var en remake utan en "reamaging" alltså en nytolkning. Det var OK men filmen blev en besvikelse eftersom dess story inte höll och framför allt för att Mark Wahlberg i huvudrollen spelade alltför nollställd filmen igenom.

ÅRETS PR-TRICK HALLE BERRY SWORDFISH
Obekräftade (tror jag) uppgifter säger att Halle Berry fick $500 000 för att visa sig topless i några sekunder i thrillern Swordfish. Personligen tror jag att filmen hade kunnat klara sig bra även utan det PR-tricket men jag är inte den som säger nej till lite blottad kvinnlig hud på duken.

ÅRETS TRAILER #1 LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
Sista trailern var den som fick mig att verkligen bli intresserad för the Lord of the Rings och det är väl det som är själva poängen med en trailer, eller?
Den förklarade historien bra utan att avslöja för mycket och där scenerna hade bra tryck och nerv vilket sporrade mitt intresse att se mer av filmen.

ÅRETS TRAILER #2 A KNIGHT'S TALE
Kanske avslöjar trailern lite för mycket av filmens handling men jag är säker på att man, efter att ha sett trailern, längtar efter att se riddarfilmen där de kombinerar medeltida tornerspel med Queen.
Det var länge sen jag såg en trailer som på ett så passande sätt kombinerade scenerna till musiken och som gjorde att det verkligen bultade i bröstet på mig efter de 2 minuterna.

COMEBACK STEVEN SEAGAL EXIT WOUNDS
Efter några års tystnad och flera floppar återvände Steven Seagal till en ren actionhistoria utan några påklistrade miljöaspekter i en film producerad av Joel Silver.

SOUNDTRACK A KNIGHT'S TALE
Ivanhoe kryddas med Queen och en gnutta David Bowie och serveras i en Heath Ledger-förpackning.
Filmen blev en mycket lyckad kombination av gammal riddargenre och "modern" rockmusik.

SINGEL U2 ELEVATION TOMB RAIDER
U2s singel har en känsla som jag tyckte passade mycket bra till actionfilmen Tomb Raider.
Av någon märklig anledning så användes den dock inte i själva filmen utan bara i eftertexterna.

MUSIKVIDEO LADY MARMALADE MOULIN ROUGE
Den som sett musikvideon med Christina Aguilera, Pink, Lil Kim och Mya som framför Lady Marmalade till Moulin Rouge måste hålla med om att det är svårt att glömma de bilder och intryck som presenteras.

ÅRETS UTLÄNDSKA FILM LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
Även om jag inte sett den och den ännu inte har haft premiär så är det, enligt mig, ingen tvekan om att det inte kommit någon större och bättre film i år än Sagan om Ringen.
Varken Harry Potter eller Michael Bays Pearl Harbor har något att sätta emot.

ÅRETS SVENSKA FILM LIVVAKTERNA
Mycket bättre svensk polisaction i Livvakterna än i de mesiga och tråkiga Beckfilmerna.

ÅRETS BESVIKELSE FILMSOMMAREN
Med flera stora amerikanska storproduktioner under sommaren, Pearl Harbor, Tomb Raider, The Mummy Returns och Planet of the Apes, så blev det en förvånansvärt blek filmsommar. Ingen av filmerna lyckades hitta rätt formel för att underhålla på rätt sätt.
Den film jag minns bäst är faktiskt Bridget Jones Dagbok.

ÅRETS FLOPP PEARL HARBOR
Kritiker och publik är ense, Pearl Harbor är ingen ny Titanic och trots att den innehåller 40 minuter ren action och spänning så är filmen tre timmar lång och det är för mycket för Michael Bay och skådespelarna.
Den håller inte måttet.

ÅRETS DVD-PRODUKTION STAR WARS: EPISOD I - DET MÖRKA HOTET
Jag är nu mer övertygad än tidigare om att det är på tok för mycket datagrafik i The Phantom Menace men det går ändå inte att förneka att detta är den största DVD-produktionen under året.

ÅRETS IMPORT DVD-PRODUKTION TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY - ULTIMATE EDITION
Jag blir bara mer och mer övertygad om att det inte finns någon större film än Terminator 2, åtminstone inte någon större actionfilm genom åren.
Storslagenheten blev inte mindre när jag såg DVD-produktionen med dokumentärer, trailers och mycket, mycket mer. Dessutom innehöll den en filmskola där det ingående förklarades processen att starta produktionen, spela in filmen och inte minst det delikata arbetet med att göra PR för filmen i en tid utan Internet.
Det här är guldkornet i min DVD-samling.

BRA KOMEDI BRIDET JONES DAGBOK
Jag hade trott att jag skulle få skriva titeln på någon amerikansk komedi, typ Evolution, men inte.
Bridget Jones Dagbok är en perfekt film om man känner sig lite romantisk och vill se en riktig "feel good"-movie. Enda brasklappen jag skulle vilja lägga in är att jag tror att filmen fungerar bäst för singlar och inte par som redan hittat varandra. Men en bra brittisk komedi kanske passar ändå?

VÄRSTA KOMEDIER AMERIKANSKA KOMEDIER
Här kommer dem amerikanska komedierna istället. Jag blev förvånad över hur fruktansvärt dåliga komedier som släpptes på bio. Det är bara att välja - En djävul till flickvän (Saving Silverman), One night at McCool's, Heartbreakers och Scary Movie 2 - de är precis lika värdelösa allesamman och jag hoppas att jag slipper se liknande skräp i framtiden för det här var riktigt, fysiskt plågsamt.

ÅRETS BABE ANGELINA JOLIE TOMB RAIDER
Jag kan inte riktigt förstå varför folk tycker att Lara Croft i spelversionen är en sådan kalaspingla.
Men jag kan inte säga något annat än att Angelina Jolie är årets babe och att hennes Lara Croft är det sexigaste som setts på vita duken på länge.

DÅLIG DATAEFFEKT THE SCORPION KING THE MUMMY RETURNS
I början av det nya millenniet och tio år efter T-1000s banbrytande morphning i Terminator 2 är det förvånande att vi fortfarande måste få se så urusla dataeffekter som the Scorpion King i The Mummy Returns.
Den uppenbara databilden saknade helt själ och ansiktet med dess ögon var gjorda helt utan känsla och blek. Pinsamt dåligt.

BÄSTA DATAEFFEKT SHREK
Disney får kraftigt motstånd, den här gången av Shrek som bryter tabun och är som det träsktroll han skapats för att vara.

ÅRETS UNDERLIGASTE FILM MEMENTO
Det var svårt att förstå hur filmen skulle hänga ihop när jag fick den förklarat för mig. En film som går BAKLÄNGES? Hur blir det? Tja, intressant och krävande för publiken skulle jag säga.
Kanske inte någon film jag känner en lust att se om flera gånger eftersom effekten är som starkast första gången.

ÅRETS HISTORIELEKTION TRETTON DAGAR
Att vara en fluga på väggen i Vita Huset när John F Kennedy spelar ett farligt schackspel med Sovjet under Kubakrisen var lärorikt och riktigt spännande.

VÄRSTA RYSAREN VALENTINE
Jag tror inte att vi riskerar att få se alltför många dåliga rysare, sådana som förstörde genren "förra gången" men jag hoppas att Valentine var en olyckshändelse för en värre rysare får man nog leta i historieböckerna efter.

BÄSTA RYSAREN HANNIBAL
Ridley Scott förde över dr Hannibal Lecter och hans kamp med djävulen själv, Mason Verger, till filmduken och lyckades skapa en riktigt vacker rysare som definitivt inte lämpar sig för den känslige i publiken.

ÅRETS REPLIK GANDALF THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
"One Ring To Rule Them All,
One Ring To Find Them,
One Ring To Bring Them All,
And In The Darkness Bind Them"
Visst pirrar det lite i magen nu, va?

 

Läs mera här

Related Articles