Filmåret 2000

FILMÅRET 2000

FILMBRÅK # 1 BJÖRN & LARS von TRIER DANCER IN THE DARK
Filmens stjärna sliter sina kläder och försvinner från inspelningen. Förklaringen var konstnärliga motstridigheter mellan henne och Dogma regissören Lars von Trier.

FILMBRÅK # 2 ÅLDERSGRÄNS PÅ FILMER
Både X-Men och Mission: Impossible 2 fick åldersgränsen 15 år men överklagade. I slutet stod dock åldersgränsen fast på 15 år.

MONSTER DEN PERFEKTA STORMEN
"You´re heading straight into the monster!"
"It would be The Perfect Storm"
Årets stora katastroffilm bjöd på ett monster som krossar det mesta, Godzilla står ganska liten i jämförelse.

HJÄLTE WOLVERINE
Så cool, så spännande och så dödligt farlig.
"Just because he can heal himself doesn´t make him a nice guy" - Hugh Jackman.

SKURK GLADIATOR
Den kyligaste och mest beräknade skurken på bio i år var Commodus som kan gå över lik för att få vad han eftertraktar, allt medan han kastar lystna blickar på sin syster.
"Am I not mercyful?!"

REPLIK ARNOLD SCHWARZENEGGER THE 6TH DAY
"I might be back". - Arnold är fortfarande Arnold.

LÅT - UTLÄNDSK LEANN RIMES COYOTE UGLY
LeAnn Rimes sång "Can´t Fight the Moonlight" i slutet av filmen gjorde det nästan värt att ha lidit sig igenom filmen. Men bara nästan.

LÅT - SVENSK HELENA BERGSTRÖM LIVET ÄR EN SCHLAGER
En riktig schlager avslutar en riktig schlagerfilm med alla ingredienser och gråtande människor man kunde förvänta sig. Och naturligtvis tonartsbyte i slutet.

BABE GONE IN 60 SECONDS
Inte Angelina Jolie utan mer Eleanore - nog för att jag inte är biltokig eller ens äger körkort men lite av känslan att sitta bakom ratten och bränna iväg på gatorna lyckades filmen förmedla i alla fall.

UPPFÖLJARE MISSION: IMPOSSIBLE 2
Nog för att man kunde förvänta sig en annan film med John Woo istället för Brian De Palma i registolen men M:I-2 var en actionrökare utan like med en sparkande och fightande Tom Cruise som vi inte sett honom tidigare.

FLOPP ROMEO MUST DIE
Att para ihop den blivande karatestjärnan Jet Li och männen bakom succén The Matrix kunde man ha förväntat sig bländande actionscener man tidigare inte sett. Nu blev det mest en kille som hoppar runt fastspänd i vajrar som trots att de tagits bort digitalt märks alltför väl för att illusionen skall fungera. Och Shakespeare skulle nog gråta om han sett att hans Romeo och Julia låg till grund för sådana här filmer.

MASTODONTFILM DEN GRÖNA MILEN
Trots att ämnet känns engagerande så känns de 3 timmarna ännu mer påtagligare. Nog kunde de väl ha kortat den lite här och där kan man tycka.

DEJAVU MEL GIBSON PATRIOTEN
Trots att Mel Gibson är som klippt och skuren för rollen som frihetskämpen i Patrioten så är deja vú känslan markant genom filmen.

SNUT - USA SHAFT
Samuel L. Jackson axlar polisbrickan i den här uppdateringen som säkert gör fansen glada bara de får höra Isaac Hayes intro till filmen.

SNUT - SVERIGE HASSEL
Efter en ström av svenska floppar, Hälsoresan och Dykaren, var det en skön känsla att få se en välgjord svensk polisthriller med Roland Hassel, en polis med varken äktenskapsproblem eller alkoholproblem. En snut som fortfarande håller.

DATASPEKTAKEL DINOSAURIER
Disney hoppar på Steven Spielbergs skapade dinosauriehysteri med sina egna dataskapade dinosaurier. Och jag kan hålla med om att dinosaurierna må vara snyggt gjorda men illusionen blir aldrig riktigt påtaglig. Det känns som om de lika gärna kunde gjort den i tecknad form. Dessutom dör hela filmen när de väldiga bestarna börjar prata svenska/engelska och anta mänskliga drag som de tveksamt hade på den tiden. Varför anstränga sig för att göra deras kroppar så verklighetstrogna som möjligt när de ändå i själen skall vara människor?

UTLÄNDSKA FILM DEN ENDA RÄTTA
Susanne Biers romantiska komedi bevisade att allt som kommer från Danmark inte är filmad med handkamera och av någon anledning filmas enligt Dogma principen. Dessutom var filmen riktigt rolig trots att de pratade danska filmen igenom.

ONE-MAN-SHOW ERIN BROCKOVICH
Den som såg filmen kan inte undgå att se vem som har huvudrollen. Julia Roberts är med i varenda scen och dominerar helt filmen och kör över de andra skådespelarna. Både på gott och ont. Är det möjligt att verkligen gilla någon som Erin Brockovich som behandlar sina pojkvänner och kollegor på det sättet?

MYCKET ACTION INGET INNEHÅLL SHANGHAI NOON, CHARLIES ANGELS
Nog kunde man önskat att de hade satsat lite på att skapa en bra handling och inte bara räknat med att publiken skulle bli hänförda av ofattbara stuntscener och snygga änglar i sexiga läderdräkter utan också kommit på en originell och trovärdig story.

RYMDFILM SPACE COWBOYS
Clint Eastwood samlar sina gamla rymdpolare och får åka upp i en rymdraket, ett löfte som infrias efter 40 år.

ÅRETS SVENSKA FILM DEN BÄSTA SOMMAREN
Kjell Bergqvist briljerar i rollen som vresig men kärleksfull fadersgestalt för sommarbarnen som bestämmer sig för att eftersom han inte kan ordna äktenskapet själv så skall de fixa det.

SVETTIGASTE DEN PERFEKTA STORMEN
Bara att se sjömännen och helikopterräddarna kämpa mot det väldiga monstret gjorde att pulsen steg avsevärt där man satt i biosalongen och kippade efter andan.

UNDER BÄLTET MINA, JAG & IRENE, SCARY MOVIE
Det var många gånger som jag satt och skruvade mig när jag såg dessa filmer. Det är inte sådana här komedier som vill påminna mig om 5 år - tacka vet jag Ace Ventura och Den Nakna Pistolen.

BÄSTA TRAILER DINOSAURIER, X-MEN TRAILER A
I och med trailern för Dinosaurier fick man en försmak av vad Disney kunde åstadkomma med sina superdatorer. Tyvärr blev filmen sedan en besvikelse eftersom den inte innehöll mycket mer och meteoritnedslaget på slutet inte var Den Stora Smällen.
Om man inte kände till karaktärerna i X-Men men ändå ville få ett hum om vad sommarens stora actionfilm handlade om fick man i första full längds trailern bekanta sig med var och en av karaktärerna och fick också en liten hint om vad filmen handlade om men där man ändå lämnade nyfiken efteråt.

KOSTYM MYSTIQUE
Nog för att alla karaktärerna i filmen hade snygga och extraordinära kostymer men det är ändå Mystique som man minns allra bäst.

Sofia Den Första - Sofias Kungliga Säng

Alla prinsessor behöver sin skönhetssömn och det vackra sovrummet är det perfekta stället för Sofia Den Första.

Den majestätiska himmelsängen är gjord i "trä" med förgyllda detaljer och ett genomskinligt rosa gardin.
Placera Sofia dockan i sängen så är hon klar till en natt fylld med söta drömmar.

Paketet innehåller en Sofia docka och två djurvänner.


  • Från 3 år

 

Läs mera här

Related Articles