Filmåret 1999

FILMÅRET 1999

ÅRETS FILM THE MATRIX
Filmens stjärna sliter sina kläder och försvinner från inspelningen. Förklaringen var konstnärliga motstridigheter mellan henne och Dogma regissören Lars von Trier.

ÅRETS SVENSKA FILM NOLL TOLERANS
Både X-Men och Mission: Impossible 2 fick åldersgränsen 15 år men överklagade. I slutet stod dock åldersgränsen fast på 15 år.

ÅRETS KOMEDI SHE´S ALL THAT
"You´re heading straight into the monster!"
"It would be The Perfect Storm"
Årets stora katastroffilm bjöd på ett monster som krossar det mesta, Godzilla står ganska liten i jämförelse.

ÅRETS FLOPP RONIN
Så cool, så spännande och så dödligt farlig.
"Just because he can heal himself doesn´t make him a nice guy" - Hugh Jackman.

KRITIKERFLOPP WILD WILD WEST
Den kyligaste och mest beräknade skurken på bio i år var Commodus som kan gå över lik för att få vad han eftertraktar, allt medan han kastar lystna blickar på sin syster.
"Am I not mercyful?!"

VIKTIGASTE FILMEN LIVET ÄR UNDERBART
"I might be back". - Arnold är fortfarande Arnold.

DATASKRÄP MUMIEN
LeAnn Rimes sång "Can´t Fight the Moonlight" i slutet av filmen gjorde det nästan värt att ha lidit sig igenom filmen. Men bara nästan.

DATASUCCÉ THE MATRIX
En riktig schlager avslutar en riktig schlagerfilm med alla ingredienser och gråtande människor man kunde förvänta sig. Och naturligtvis tonartsbyte i slutet.

ÅRETS FILMPAR GEORGE CLOONEY och JENNIFER LOPEZ OUT OF SIGHT
Inte Angelina Jolie utan mer Eleanore - nog för att jag inte är biltokig eller ens äger körkort men lite av känslan att sitta bakom ratten och bränna iväg på gatorna lyckades filmen förmedla i alla fall.

ÅRETS BABE JENNIFER LOPEZ OUT OF SIGHT
Nog för att man kunde förvänta sig en annan film med John Woo istället för Brian De Palma i registolen men M:I-2 var en actionrökare utan like med en sparkande och fightande Tom Cruise som vi inte sett honom tidigare.

ÅRETS HJÄLTE KEANU REEVE THE MATRIX
Att para ihop den blivande karatestjärnan Jet Li och männen bakom succén The Matrix kunde man ha förväntat sig bländande actionscener man tidigare inte sett. Nu blev det mest en kille som hoppar runt fastspänd i vajrar som trots att de tagits bort digitalt märks alltför väl för att illusionen skall fungera. Och Shakespeare skulle nog gråta om han sett att hans Romeo och Julia låg till grund för sådana här filmer.

ÅRETS SKURK RAY PARK STAR WARS: EPISOD I - DET MÖRKA HOTET
Trots att ämnet känns engagerande så känns de 3 timmarna ännu mer påtagligare. Nog kunde de väl ha kortat den lite här och där kan man tycka.

MEST UPPBLÅST STAR WARS: EPISOD I - DET MÖRKA HOTET
Trots att Mel Gibson är som klippt och skuren för rollen som frihetskämpen i Patrioten så är Deja vú känslan markant genom filmen.

ÅRETS BESVIKELSE INLEDNINGSTEXTEN I STAR WARS: EPISOD I - DET MÖRKA HOTET
Samuel L. Jackson axlar polisbrickan i den här uppdateringen som säkert gör fansen glada bara de får höra Isaac Hayes intro till filmen.

ÅRETS THRILLER NOLL TOLERANS
Efter en ström av svenska floppar, Hälsoresan och Dykaren, var det en skön känsla att få se en välgjord svensk polisthriller med Roland Hassel, en polis med varken äktenskapsproblem eller alkoholproblem. En snut som fortfarande håller.

ÅRETS SCEN AMERICAN HISTORY X
Disney hoppar på Steven Spielbergs skapade dinosauriehysteri med sina egna dataskapade dinosaurier. Och jag kan hålla med om att dinosaurierna må vara snyggt gjorda men illusionen blir aldrig riktigt påtaglig. Det känns som om de lika gärna kunde gjort den i tecknad form. Dessutom dör hela filmen när de väldiga bestarna börjar prata svenska/engelska och anta mänskliga drag som de tveksamt hade på den tiden. Varför anstränga sig för att göra deras kroppar så verklighetstrogna som möjligt när de ändå i själen skall vara människor?

STJÄRNMÖTE FÖRHANDLAREN
Susanne Biers romantiska komedi bevisade att allt som kommer från Danmark inte är filmad med handkamera och av någon anledning filmas enligt Dogma principen. Dessutom var filmen riktigt rolig trots att de pratade danska filmen igenom.

 

Läs mera här

Related Articles