Film är bäst på bio

FILM ÄR BÄST PÅ BIO

film ar bast pa bio

Jag vill med bestämdhet hävda att det är sant det som sägs att "film är bäst på bio". Anledningen till detta är eftersom man då har rätt att kräva att bli förtrollad av historien och skådespeleriet utan att ha en massa annat att tänka på då man inte befinner sig hemma utan helt är i händerna på biografen och man inte kan ta en paus mitt i filmen utan tvingas sitta still i två timmar och ta in hela filmen på en gång.

Den absolut största fördelen med att se film på bio är förstås själva filmduken. Jag vill påstå att det aldrig kommer att göra så stora och kraftfulla TV-skärmar som gör att illusionen av en egen Cinemascopeduk hemma blir verklig. Det finns dock vissa projektorer som man kan skaffa och installera men för gemene man så blir det till att uppsöka närmaste biograf för att se film som det är gjort för att ses - på stor duk.

Något annat som dom flesta biograferna är bra på är att åstadkomma ett kompakt mörker när väl filmen startat. Det är mycket lättare att följa med i vad som händer på duken om man inte störs av att se vad publiken runt omkring sysslar med och det uppfylls enklast genom att ha salongen så mörk som möjligt så det blir svårt att se omkring. Att t.ex. ha salongens utgång alldeles bredvid eller bakom salongsfåtöljerna är mycket störande då det kommer onödigt ljus när folk går och kommer genom dörrarna vid toalettbesök eller annat under föreställningen.
Dessa små avbrott för att släppa ut delar av publiken får man acceptera men det uppskattas när biografen är utformad så att det finns en skiljevägg eller korridor som döljer utgången och det eventuella ljus som finns där så den inte påverkar filmen för övriga publiken.

En annan mycket bra sak med att se film i en fullsatt biosalong är att man troligen kommer att dela filmupplevelsen med många som är där av samma anledning som man själv och det är ett intresse av att verkligen se filmen. Det finns stora möjligheter att man slipper publik som föraktfullt kommenterar filmen och förstör upplevelsen. Nu vet jag att det ändå sker ibland men generellt sätt så är det troligt att det man själv tycker är kul, häftigt eller skrämmande i filmen delas av stora delar av publiken och därför blir effekten så mycket större och det blir en roligare filmkväll helt enkelt.

Och ofta är det så att effekter och actionscener fungerar så mycket bättre på bio än i det mindre TV-formatet. På bio funkar ofta CGI-effekter, även om jag tyvärr aldrig känt mig riktigt övertygad ännu om dess fullkomlighet. Det är lättare att acceptera effekterna när dom visas i det stora Cinemascopeformatet då man är helt inne i filmen utan några störande moment bredvid.

I Cinemascopeformatet så kan man också bjudas på riktigt kraftfulla och storslagna bilder på skådespelarna, bilder som är klassiska filmstjärnebilder med närbilder på skådespelarens ansikte och genom kameraarbetet och ljussättningen så får man en, kanske något romantiskt förenklad bild av karaktären men det blir väldigt, väldigt snyggt och görs det bra så är det stor filmkonst och är den grund som filmstjärnor byggs av.

 

Läs mera här