E.T. Nyrelease i Biografen

E.T. NYRELEASE I BIOGRAFEN

et

Det verkar som om Steven Spielbergs film E.T. the Extra-Terrestrial skall komma ut på nytt på biograferna, åtminstone i USA. Säkert en glad nyhet för alla dom som inte fick möjlighet att se filmen första gången den visades på bio eller alla andra som vill få uppleva filmen i mörk salong på stor duk. Jag har faktiskt sett filmen en gång på bio, även om det inte var när det "en gång begav sig", och kan verkligen rekommendera den för det är en stor film som bara blir bättre av det stora formatet.

Något som dock gör mig lite orolig är det faktum att jag den senaste tiden läst några nyheter på Internet om att dom håller på att göra om filmen, lägga till och digitalt förändra den ursprungliga filmen för att passa publiken bättre. Det mest upprörande är att dessa förändringar främst verkar vara baserade på händelserna den 11e september och verkar därför lite onödiga tycker jag.

Dom två förändringarna som jag hört det gäller är först en replik i samband med Halloweenfirandet och maskerandet. Jag minns inte exakt vad scenen går ut på men det som oroar filmbolaget är repliken "You´re not going as a terrorist". Tendensen i USA just nu är ju att så mycket som möjligt blunda för terrorister och händelserna 11e september och därför digitalt ta bort Wold Trade Center överallt och göra sig av med alla referenser till terrorism i film och TV. Vad jag inte förstår är vad det skulle skada biopubliken att bara höra ordet "terrorist". Tanken att förneka och glömma ordet terrorist löser ju inte problemet precis. Dessutom så speglas ju inte terrorister i E.T. som något positivt vilket är främsta anledningen till min motvilja till dom förändringarna. Det hjälper inte utan förlöjligar mest filmbolaget, tycker jag.

Den andra scenen som ändras är när ett flertal poliser försöker förhindra E.T och grabbarna att fly på sina cyklar. Här har man digitalt tagit bort gevären ur deras händer och ersatt dom med walkie-talkies. En inte lika uppenbar förändring men ändå så onödig tycker jag.

Som bakgrund kanske jag borde nämna att jag hade lite problem i början när George Lucas digitalt skulle förändra sina tre Star Wars-filmer inför deras biopremiärer för några år sedan. Att detta störde upplevelsen för mig beror mycket på att jag inte tyckte att originalversionerna var dåliga och förstod inte riktigt varför han behövde göra en nyversion, annat än för att öka intresset för filmerna. Det som jag nu inser är att dom förändringarna gjordes för att göra filmerna så bra och kompletta som möjligt och för att färdigställa George Lucas vision av hur han tänkt sig filmerna. Dom förändringar som nu görs på E.T. tror jag inte Steven Spielberg föreslog utan gjordes av några nervösa filmbolagsdirektörer som var oroliga för att folk, av någon underlig anledning, helt plötsligt skulle tycka illa om filmen.

En annan aspekt på uppdateringen, som inte har med terrorism att göra, har att göra med E.Ts fysiska gestalt. Vad jag har läst skall dom göra ytterligare digitala förändringar för att nu kunna få E.T att gå runt i helbild utan dockhanterare eller liknande hjälpmedel, utan med hjälp av datagrafik. Kanske kommer det att se bra ut men jag är ändå lite orolig. Inte så att jag är direkt emot datagrafik men jag tycker att den gör karaktärerna för opersonliga. Visst ser det fake ut i originalfilmen men man köper det, för dom lyckas ändå förmedla någon slags äkta känsla. Jag misstänker att detta kommer att förvanskas i utbyte mot effekten av att få se E.T i helbild. Om det blir som jag fruktar kan det bli ett exempel på fällan där man ersätter känslan mot moderna effekter.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Hajen (1975)

De badande vid stranden i Amity har fått en ovälkommen besökare. Någonting finns i vattnet som plötsligt börjar göra blodiga och dödliga tillslag mot de simmande i vattnet. Undan för undan går det...

Film

E.T. The Extra Terrestrial (1982)

E.T. är berättelsen om rymdvarelsen som blir kvar på jorden när rymdskeppet lämnar marken utan honom. För att överleva får han hjälp av en pojke som utvecklar en speciell vänskap med varelsen. Allt...