DVD Revolutionen och Extra Features till filmälskaren

DVD REVOLUTIONEN OCH EXTRA FEATURES TILL FILMÄLSKAREN

Strax innan julen 2001 så bestämde jag mig för att anamma den nya tekniken och köpte en DVD-spelare. Och under året har jag då och då köpt filmer vilket har lett till att jag nu äger lite över 40 stycken filmtitlar. Något jag funderat över är hur pass viktigt de "special features" som finns med på filmdisken är för köparna. För mig är det i alla fall mycket viktigt, i vissa fall viktigare än själva filmen.

Jag har alltid varit intresserad av film och filmtekniken, och därför finner jag stor glädje i dessa bakom kulisserna-program som ibland visas på TV. Nuförtiden går dessa program tyvärr oftare på kabelkanalerna än på t.ex TV4 så jag kan inte ta del av dom längre och därför är det viktigt för mig att det finns med små dokumentärer, eller "featurettes", på DVDn. Ofta är dom dock bara 5 – 10 minuter långa och det kan kännas lite futtigt men OK ändå som förhöjare till filmen. Men ibland, på älde klassiska filmer, finns dokumentärer med intervjuer där skådespelare och regissörer ser tillbaka på den tiden och hur det var att spela in filmen, som exempel Omen och Conan Barbaren. Då är dokumentären närmare en hel timme lång och precis vad jag önskade mig.

Förutom dokumentären så är det främst filmens trailer som jag vill få med DVDn. Nu så brukar filmbolagen släppa minst två trailers och en hel del TV-reklamspots som skall finnas med på DVDn. Dessutom finns ofta också en sektion med stillbilder och posters till filmen men denna del blir lätt stel och tråkig eftersom det är ovanligt att det finns någon musik utan bara tysthet där man sitter och klickar fram bild efter bild. Inte någon höjdare precis.
Något som brukar framhävas som en av fördelarna med en DVDproduktion är möjligheten för regissören att visa upp de bortklippta scenerna som inte togs med i slutproduktionen av filmen. Teoretiskt sätt kan jag förstå varför man vill utnyttja denna möjlighet till fullo men jag brukar ofta tycka att det finns bra anledningar till att scenerna klipptes bort och att dom inte tillför något särskilt för mig som publik. Dom gånger då jag finner intresse för avdelningen för bortklippta scener är framför allt på de äldre filmer där de bortklippta scenerna fått lite kultstatus – som scenen i Alien där Ripley hittar Dallas i en kokong. Då är det intressant att se klippen men annars ägnar jag inte så mycket tid åt dem bitarna.

Men största nyttan med DVD för mig, och anledningen till att jag köpt över 40 stycken filmer, är utan tvekan kommentarspåren till filmerna. För den som inte är så insatt i en DVDfilm så skall jag försöka förklara det här.
När jag först hörde talas om "regissörens kommentarer" så trodde jag att det bara skulle vara ett litet 10 minuters klipp där regissören presenterar filmen och varför han gjorde den och liknande fakta, men så är det inte alls. Regissören sitter och kommenterar och förklarar delar ur filmproduktionen under hela filmen i ett separat ljudspår, ungefär som att se filmen med tysk dialog istället för engelskt tal. Det brukar gå till så att originalljudet till filmen spelas dämpat i bakgrunden och bara kan anas men vi får lyssna mer på kommentarerna och att det bara är i enstaka pauser som ljudet återfår normal volym.
Med på kommentarspåren finns ibland också producenten, manusförfattaren eller skådespelarna som berättar om filmen.
Det finns dock både bra och dåliga kommentarspår. Mina favoriter är av den typ att regissören sitter och pratar om vad som händer på filmen och alltså är väldigt "scenbaserat". Dåligt blir det då kommentarerna mest består av prat om hans tidigare erfarenheter och hur han kom i kontakt med projektet och sådant som inte alls hör till vad som visas i filmen. Det blir som att lyssna på en två timmars personlig intervju och det är fel ställe att göra det på tycker jag.
Sedan finns det också de tillfällen då personen verkligen pratar om scenerna men förklarar det hela så ingående och omständigt att det blir tröttsamt att lyssna på.
Mina personliga favoriter är Renny Harlin (Cliffhanger, Die Hard 2) och Ridley Scott (Alien, Gladiator, Hannibal). Båda regissörerna berättar mycket intressant information om filmproduktionen och andra godbitar men framför allt för att dom sitter och tittar på filmen och gärna förklarar olika bitar ur filmen som varför och hur karaktärerna gör som dom gör.
Enkelt förklarat kan man säga att varför jag gillar att lyssna på kommentarspåren är för att det hjälper mig att uppskatta filmen på ett bättre sätt och gör att jag kan förstå vad regissören vill få fram och visa med scenerna. Man får experthjälp med att tolka scenerna på rätt sätt.

Vid vissa unika tillfällen kan också själva DVDproduktionen, och extra materialet, få mig att köpa eller hyra en DVD trots att jag inte är speciellt intresserad av huvudfilmen. Som exempel kan jag just nu nämna Tim Burtons Apornas Planet där filmen var lättglömd och ointressant men där filmbolaget släppte en knökfull DVDproduktion med många featurettes och trailers att jag spenderade mer tid på discen för special features än med själva filmen. Och jag hade aldrig sett Driven om inte DVDn hade innehållit ett kommentarspår med Renny Harlin.
Och sen har det funnits de tillfällen då jag köpt en DVDfilm trots att jag redan har VHS versionen av samma film – just för extra materialet och inte minst kommentarspåren. Är det en favoritfilm som Terminator 2 är det ett givet köp.

 

Läs mera här