Carl Hamilton - vår svenske superagent

CARL HAMILTON - VÅR SVENSKE SUPERAGENT

hamilton

Engelsmännen har länge haft nöjet att se sin superagent 007 James Bond på vita duken. Nu har även vi svenskar haft vår motsvarighet - Jan Guillous agent Carl hamilton. Men kommer verkligen han att hålla lika länge som 007? Hur går det för vår svenske agent på vita duken?

Det man direkt kan se som skiljer James Bond från Hamilton är att det är en mycket råare ton i de svenska filmerna. Även om Hamilton är greve så är det knappt att man kan kalla honom gentleman - speciellt inte ute på fältet. Det beror främst på att Jan Guillou inte är ute efter att göra spännande historier som glorifierar våldet utan beskriver det hur det verkligen kan vara - rått och våldsamt.

Stellan Skarsgård var den som startade serien genom att först medverkade i TV-filmen Förhöret som handlar om en rättegång där Hamilton frågas ut av KU. Skarsgård är den som spelat Hamilton flest gånger. Först i Förhöret och sedan i långfilmen Täcknamn Coq Rouge. Han tackade dock nej till TV-serien men spelade Hamilton i nästa långfilm - Den Demokratiske Terroristen. Skarsgård är en mycket bra skådespelare och är trovärdig både i de scener som kräver stil och elegans och även i de mer actionbetonade scenerna.

Peter Haber gjorde TV-serien Fiendens Fiende som gick i TV4. Sedan dess har han inte haft något mer att göra med Hamilton rollen men har medverkat i flera långfilmer (Tomten Är Far Till Alla Barnen) och TV-serier (Sunes Jul). Nu senast så har han spelat in 6 stycken långfilmer om polisen Martin Beck. När man ser Haber i rollen som Beck så verkar det som om det var mycket länge sedan som han spelade Hamilton. Både kroppsligt och stilmässigt är det mycket som skiljer Beck och Hamilton. Men han är en bra skådespelare och gjorde bra ifrån sig i TV-serien. Kanske inte så bra i actionscenerna men klarade ändå hela seriens 6 avsnitt.

Stefan Sauk spelade Hamilton i långfilmen Vendetta som sedan visades i TV4 i en förlängd version. Regissören till filmen sade att han tyckte att Sauk var den bäst lämpade för rollen och Sauk förberedde sig också noggrannt för att kunna göra rollen på rätt sätt. Han gjorde därför mycket bra ifrån sig i actionscenerna men lyckades också spela de dramatiska och känslofyllda scenerna på ett trovärdigt sätt. Min personliga åsikt är att Sauk borde fått fortsätta att spela Hamilton. Sauk gjorde även TV-filmen Tribunalen där Hamilton får vittna för att rädda en rysk general. Sauk var bra även i den filmen.

Peter Stormare hade huvudrollen i filmen Hamilton som är det senaste vi sett av agenten på vita duken. Det var dock inte något bra val. Filmen blev inte alls bra och Stormare verkade fel i rollen. Han var inte trovärdig som Hamilton - varken i actionscenerna eller i scenerna vid bankett och diplomatscenerna. Det känns som om han fick rollen främst beroende på att han var populär och gjorde flera roller i Hollywood. Jag blev inte alls imponerad av honom.

Slutsatsen av detta blir att, om det skall göras någon mer film om Hamilton, får det antingen bli Skarsgård eller Sauk som gör rollen. Haber har blivit lite för gammal för rollen och Stormare gjorde bara bort sig i rollen. Hamilton som roll har potential att hålla för fler filmer men då måste det blir med bättre manus och med bättre skådespelare.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

King Arthur (2004)

Det är nära till hands att tro att projektet med King Arthur kom till som en reaktion efter framgången med Sagan om Ringen men sanningen är att filmen har mer gemensamt med filmen som för...