Cameos kan förstöra filmmagin

CAMEOS KAN FÖRSTÖRA FILMMAGIN

madonna-cameo

En sak som blivit allt med populärt på senare år är att vissa kända och, framför allt, igenkända, personer dyker upp här och var i filmer. Ibland görs dessa "cameoframträdanden" diskret i bakgrunden och i andra fall så sker det rakt framför ögonen att det blir alltför uppenbart och omöjligt att missa vilket ofta förstör filmmagin för mig.

Senaste tragiska exemplet på detta är Madonnas lilla roll i Bondfilmen Die Another Day. Hon gör där ett kort inhopp som fäktningsinstruktör på en klubb dit Bond anländer. Jag känner inte till om det var Madonna och hennes folk som krävde en roll för henne i utbyte mot att hon skulle framföra den nya titellåten till filmen eller om det var filmbolaget som tyckte att det kunde vara kul att ha en så stor stjärna med i deras film. I vilket fall som helst blev jag mycket besviken.
Källan till min besvikelse grundar sig på att det inte kan finnas någon annan anledning till att hon visas i filmen förutom just för att vinna lätta enkla stilpoäng genom att visa upp personen eller stjärnan som det nog är i det här fallet. Riktigt katastrofalt blir det dessutom eftersom hon inte alls håller måttet och den lilla scenen känns väldigt löjlig.

Historiskt sett var det ju Alfred Hitchcock som var en av de första att verkligen utnyttja detta genom att i så gott som varje film medverka någonstans, kanske genom att stå i en telefonkiosk eller gå ut ur en butik och snabbt försvinna ur bild. Som tur är har dock de enskilda filmerna en bra historia så detta gör inte så mycket men det irriterar mig ändå lite just när det inträffar.
Jag har aldrig riktigt förstått vad poängen med detta är. Om det är för att underhålla riktiga filmnördar eller om det är någon hemlig dröm som regissören eller stjärnan har att medverka i filmen men inte klarar av mer än en liten scen. Detta får dock till följd att när det tipsas om sådana här inhopp i filmerna så känns det som om många som sett filmen väntat eller letat efter just dessa scener mer än att låta sig engageras i filmberättelsen och det känns så fel för mig.

Det är också detta som är själva kärnan i mitt resonemang. Varje sådan här cameoinslag i filmen får bara folk att fokusera mer på världsliga och vardagliga saker och tappar filmhistorien och, kan man säga, filmen förlorar sin magi. Det är svårt att se vidare på samma film och känna samma sak när man nu fått en återblick i den verkliga världen.

I Die Another Day finns också en annan typ av cameo och det är av kända detaljer eller, i Bondfallet, klassiska Bondprylar. När han passerar Q-avdelningen så finns det fullt av kända Bondprylar runt honom som han också kommenterar. Det fungerar bättre men gör ändå att man börjar fokusera på fel saker och för en stund tappar själva historien.
Dessa detaljer uppvisar också andra problem. Då dom till stor del finns med för att påminna publiken om tidigare framgångar så gör det att den aktuella filmen förlorar i det stora serie sammanhanget. Publiken sitter mer och tänker på hur bra DOM andra filmerna var än hur pass bra den aktuella filmen är och det gör att filmen kanske får några leenden just då men i det stora sammanhanget är det svårare att minnas den här filmhistorien.

Men det har också kommit ut en film som använder den allra värsta typen av cameos - den s.k. "namedropping". Det skedde i Mr Deeds där Adam Sandlers karaktär helt plötsligt stöter på f.d. tennisstjärnan John McEnroe vid en restaurang och då högljutt utbrister "Wow! John McEnroe!" och även om jag hade problem med de tidigare exemplen så är detta något jag absolut inte kan acceptera. Även om filmen är en komedi så skall det ända vara en fiktiv historia och den här typen av uppenbar och total framställning av McEnroe enbart i form av den tidigare tennisstjärnan var plumpt och det kändes inte ens som om McEnroe själv var särskilt bekväm i den situationen utan enbart gjorde framträdandet som en tjänst eller för att han behövde pengar.

För mig innebär ett cameo-framträdande att filmmagin bryts och det gäller att inget viktigt förmedlas i de situationerna för just då håller så gott som alla i publiken på med att fundera över allt annat än vad som sker i filmens historia.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spectre (2015)

Daniel Craig är tillbaka som James Bond och, i alla fall för oss i biosalongen, är det mer och mer som känns igen från de tidigare Bondfilmerna nu.Jag sitter också med en känsla av att Spectres...

Film

Skyfall (2012)

James Bond Will Return...Aldrig har de orden varit mera sann än efter Skyfall, den 23e filmen i serien. Det är alltid en speciell känsla att se en bra film, som har något att bevisa och som lyckas...

Film

Quantum of Solace (2008)

Medan jag såg den senaste James Bond filmen kom jag på mig själv med att fundera "Är detta verkligen Jamers Bond, eller har jag kanske gått in och ser en tidigt visning av den kommande 24 filmen?...

Film

Never Say Never Again (1983)

Hmm, det finns något mycket bekant med det här: Sean Connery i en smoking, med en Walther PPK som kallar sig James Bond, och ändå tycker jag inte att titeln låter bekant: NEVER SAY NEVER AGAIN. Det...