Batman genom 90-talet

BATMAN GENOM FILMERNA

batman90

Brottsbekämparen Batman har varit aktiv sedan slutet av 60-talet och under åren genomgått flera förändringar i både form, umgänge och stil. Han har gått från att vara tönting läderlapp till grym hämnare för att sluta någonstans mittemellan.

Adam West startade med att göra huvudrollen i TV-serien från 1966. I den serien var Batman en ganska löjlig och småfånig hjälte som mötte ännu töntigare bovar. Detta är ett exempel på när något kan vara så töntigt att det blir häftigt. Trots att serien inte var särskilt bra eller hade några färgstarka karaktärer så blev den mycket populär. Och även om den inte är spännande eller actionfylld så är den faktiskt ganska underhållande och rolig. Det ansågs vara en stor förtjänst för skådespelarna i Hollywood att få vara med i Läderlappen på den tiden. Kända personer som medverkade var bland andra Cesar Romero (som Joker), Eartha Kitt (Catwoman), Burgess Meredith (Penguin) och Vincent Price (Egghead) för att bara nämna några.
Batman bar i den här versionen en trikådräkt som mest bestod av tygkläder och att han skulle vara hotfull är väl närmast skrattretande.

Michael Keaton fick rollen när det var dags att göra långfilm av Batman. I Tim Burtons tolkning så blev Batman en mörkare och mycket mer hotfull brottsbekämpare än tidigare. Man strävade efter att närma sig den mörka hämnaren som fanns i serietidningen. Filmen blev en stor succé och ledde till ytterligare en film med Keaton och Burton kallad Batman Återkomsten.
Tyvärr led filmerna av ett problem som skulle bli genomgående genom hela serien - skurkarna är mer intressanta än Batman. I första filmen var det Jack Nicholsons Jokern som var den klart färgstarke av dem och i uppföljaren parades Michelle Pfeiffer och Danny DeVito ihop och bildade Catwoman och Penguin. Det var knappt att Batman lyckades göra något intryck vid sidan av dem. Det var också en av de anledningar som Michael Keaton gav när han vägrade medverka i en ny film.

Val Kilmer tog över rollen i den tredje filmen Batman Forever och fick den här gången Chris O´Donnell till hjälp som Robin. Filmen fick också en ny regissör, Joel Schumacher, och hela filmen förändrade Batmankaraktären och dem tog bort nästan hela den mörka stilen som Keaton & Burton försökte skapa. Det var en olycklig förändring för det gjorde Batman ännu mer ointressant och den här gången var det Tommy Lee Jones och Jim Carrey, som TwoFace och Gåtan, som stod för underhållningen. Val var också aningen för stel som Bruce Wayne.
Kilmer och Schumacher kom tydligen i luven på varandra och Val fick sparken från att göra en ny Batman-film.

George Clooney var känd från TVserien Cityakuten och hade gjort några filmer tidigare men inte någon sådan storproduktion som den fjärde Batman-filmen Batman & Robin. Både produktionen och lönen var så stora så att Clooney kände att han inte kunde tacka nej till rollen.
Det blev dock en ganska misslyckad film eftersom dem försökte få in så många olika handlingar och karaktärer att det blev en enda stor soppa av det hela. Batman och Robin-karaktärerna blev misslyckade och det verkar nästan som om dem reducerats till bifigurer. Och det hjälper inte att dem slänger in ännu en brottsbekämpare, den unga Batgirl. Vid sidan av de känslokalla och färgstarka superskurkarna Mr Freeze och Poison Ivy så faller de lätt.

Om serien skall kunna fortsätta måste stora förändringar ske. Dels borde dem gå tillbaka till den stil som Batman hade i de första filmerna, främst första filmen, Batman. Den mörka och hotfulla stilen fungerade bäst och hittar dem en passande skådespelare kanske dem kan få liv i serien igen. Ingen av de ovan nämnda har riktigt passat in i rollen - vid en snabb överblick verkar det som om Michael Keaton kommit närmast i balansen mellan den elegante miljonären Bruce Wayne och den hotfulle brottsbekämparen.

Det som dock måste ändras är att få över fokus och de bästa scenerna till Batman istället för att vara på skurkarna. I de tidigare filmerna har det varit bovarna som fått de bästa scenerna och de häftigaste replikerna. Batman har blivit en bifigur och måste få större utrymme i filmerna.
Lyckas dem dessutom få till några häftiga och storslagna actionscener så kanske det går att göra en ny film i serien. Men blir det ännu en Batman & Robin är nog serien död.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Justice League (2017)

Justice League samlar några av de största superhjältarna från DC, för att tillsammans stoppa den onda Steppenwolf som kommit ner för att erövra jorden. Spännande, men det mest intressanta och...

Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

Batman Begins (2005)

Batman börjar om år 2005 och det är en mäktig comeback han gör, mörkrets riddare. Och jag har väntat tålmodigt sedan han tvingades gömma sig under en sten efter den katastrofala Batman & Robin. En...

Film

Batman (1989)

Tim Burtons film om Batman är en svart historia med lika mycket ryslig spänning som den dödlig humor som Jokern utsätter sina offer för. Det är verkligen ett maffigt filmäventyr med matinékänsla som...

Film

Batman Återkomsten (1992)

I uppföljaren till Batman behöll dem mycket av den mörka stilen som skapades för Batman. Men ändå blev filmen inte riktigt lika spännande och effektfylld den här gången. © Warner Bros. Pictures...

Film

Batman Forever (1995)

Efter det att både Michael Keaton och Tim Burton hoppade av Batman-serien i och med den andra filmen så tog filmbolaget in Val Kilmer som Batman och gav regiuppdraget till Joel Schumacher. © Warner Bros....

Film

Batman & Robin (1997)

Tyvärr blev den här filmen en ganska stor besvikelse. Den är dock inte så dålig som de flesta kritiker sade men ändå kan man inte säga att det är en bra film. © Warner Bros Största problemet med...