Alla DVD Utgåvor Liknar Absolute Music

ALLA OLIKA DVD UTGÅVOR BÖRJAR LIKNA ABSOLUTE MUSIC

dvdcollection

Jag har alltid gillat DVDtekniken eftersom den ger möjlighet till att lagra mängder med material på en och samma disc och därigenom erbjuda mer till publiken än bara själva huvudfilmen. Tyvärr har en trend utvecklats där det inte bara finns en utgåva av en toppfilm utan kanske 4 eller 5 stycken.

I begynnelsen fanns bara huvudfilmen och som alternativ till den en utgåva kallad Special Edition. Ett koncept som kan ha kommit från dom olika versionerna av James Camerons Aliens som efter några år släpptes i en förlängd version med mängder av bortklippta scener tillbaka i filmen. Då var det en tydlig skillnad mellan den vanliga bioversionen och "special versionen". Ganska snart började det dock släppas DVDutgåvor som enbart fanns i Special Edition-utgåvan och därmed blev just det uttrycket väldigt snabbt urvattnat. Då var det dags för nästa uttryck, och nu blev filmbolagen fantasifulla och det kom en hel våg med olika fackuttryck att hålla reda på.

Det var t.ex. Collectors Edition, Anniversary Edition m.fl som samtliga egentligen inte innebar något speciellt utan bara var en extra etikett som sattes på utgåvan. Och även om det ibland var komplicerat att veta var det var som etiketten verkligen avsåg så påverkade det inte DVDutgåvans innehåll nämnvärt. Det förändrades dock när filmbolagen upptäckte den ökade status som ett 2-disc släpp fick och snart skulle alla möjliga filmer ges ut i utgåvor innehållande två skivor, även när detta inte var befogat.

Som exempel till denna tes kan jag nämna När Lammen Tystnar och Braveheart. Båda filmerna är absolut en del av filmhistorien och som verkligen förtjänar extra uppmärksamhet och att göras något extra med, som en 2-disc utgåva. Men tyvärr så är detta ungefär som att sälja stora chips med hälften luft i påsen. Mängden material i utgåvorna kunde fått plats på en och samma skiva. Till När Lammen Tystnar finns inget kommentarspår eller liknande som kräver stora mängder diskutrymme och det är inga kopiösa mängder material på disc 2 så jag hade väldigt gärna sett allt samlat på samma disc. Samma sak gäller för övrigt om 2-disc utgåvan av The Terminator.
På Braveheart finns ett kommentarspår av regissören Mel Gibson och eftersom filmen är väldigt lång så har jag viss förståelse för att det kanske inte finns utrymme för så mycket mer men det märkliga är att på disc 2 finns en halvtimmes dokumentär och filmens trailer. Inte några stora mängder där heller så det borde väl kunna klämmas in på en och samma disc utan att försämra kvalitén markant.
Det hela känns mest som ett PR-trick för att öka statusen på utgåvan och det känns som att filmbolaget inte tror att filmen håller eller lockar publiken utan detta extratrick.

Dom allra flesta 2- och 3-disc utgåvor förtjänar dock utrymmet när det läggs extra mycket material på dom.

För en tid sen så började dock en ny trend med att släppa olika utgåvor pga yttre omständigheter, oftast vid kommande premiärer av liknande filmer.
Detta har varit synnerligen vanligt med alla superhjältefilmer.

Sam Raimis Spider-Man släpptes i flera olika utgåvor och så även Ang Lees The Hulk. Bryan Singers utgåva av X-Men fick kritik för att ha varit snål med material och, som av en händelse, lagom till att uppföljaren skulle ha premiär kom en ny utgåva med kommentarspår och dokumentärer snyggt paketerat på 2 discar. Självklart med en extra liten avdelning med en exklusiv förhandstitt på nya filmen.

Men den verkliga boven i sammanhanget är dom utgåvor som ges ut där filmer buntas ihop. Ofta i samma serie, del 1 och 2 mm, men det tråkiga är när det ges ut blandningar av typen Bram Stoker's Dracula och Mary Shelley's Frankenstein i en box som kanske är logiskt riktig men som ändå känns fel på något sätt.
Det finns också några boxar som släpps som verkligen gör själ för namnet "Absolute Music i DVD världen" och det är boxar samlade runt en skådespelare, regissör, producent (Jerry Bruckheimer) eller ett ämne som action eller drama. Det är verkligen Absolute Drama DVD och det är hemskt eftersom det mer än någon av dom andra utgåvorna skapats av bolagen för att tjäna pengar och egentligen inte gagnar kunden.

 

Läs mera här