Agent 007 James Bond genom åren

AGENT 007 JAMES BOND GENOM ÅREN

5bond

Den brittiske superagenten James Bond har genomgått många förändringar under åren - både till utseende och till äventyr och filmstil.

Sean Connery startade filmserien med Dr No. Men det var först med Goldfinger som biopubliken verkligen fick upp ögonen för agent 007 och började följa filmserien år efter år. Sean fick rollen även om det fanns prat om att kanske någon mer välkänd skådespelare, som Cary Grant, skulle fått rollen. Connery lyckades charma både den manliga och kvinnliga publiken och det gjorde att Bond accepterades så snabbt av filmpubliken. Han lyckades även balansera mellan den komiska sidan av agenten och den actionfyllda delen när han tampades med storskurkar och dödliga fällor. Sedan var och är Sean Connery en begåvad skådespelare och har därför hållit sig på topp i filmvärlden och inte fastnat i filmfacket även om han nog alltid kommer att vara förknippad med rollen som agent 007.
Connery gjorde totalt sex filmer som Bond (om man inte räknar Never Say Never Again).

George Lazenby fick möjligheten att spela Bond när Connery ville komma bort från agentrollen. Lazenby spelade Bond i filmen I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst men han lyckades inte skapa varken spänning eller trovärdighet av agentrollen och det blev mest stelt och platt fall. Lazenby har inte synts till i någon större utstreckning.

Roger Moore hade blivit stjärna genom att spela Simon Templer i TV-serien Helgonet och hade med sig mycket av den rollen med sig när han fick ta över efter Sean Connery. Moore gjorde en annan typ av Bond - en mer komisk och brittisk gentleman av honom. Jag tycker dock att det i vissa filmer saknas lite spänning och action som de tidiga Bondfilmerna innehöll. Och sedan kan man med rätta hävda att han behöll rollen alldeles för länge. Det nämndes att Moore var nästan dubbelt så gammal som de damer han gick till sängs med och i de sista filmerna ser han lite väl gammal ut. Men han höll Bondrollen i liv och gav publiken en underhållande film varje gång.
Roger Moore gjorde sju Bondfilmer.

Timothy Dalton var skådespelaren som skulle föra Bond in i 90-talet och fick uppdraget att göra en agent som skulle kunna matcha sig med de actionfilmer som kom samtidigt på 80-talet. Så här i efterhand kan man tycka att det var ett felgrepp eftersom Bond alltid är Bond och inte bör göras om till något bara för att passa den aktuella modellen. Men därmed inte sagt att det är några dåliga filmer, som actionfilmer duger de utmärkt, utan de är mer att det inte känns som några Bondfilmer när man ser på dem med de övriga i serien.

Pierce Brosnan blev den som återupprättade Bonds heder. Många hade räknat ut Bondfilmen efter Daltons misslyckade filmer och efter ett avbrott på några år så visade dem upp en ny film med en ny skådespelare - Pierce Brosnan. Brosnan var redan känd från TV-serien Remington Steel - en roll som gjort att han inte kunde ta rollen istället för Dalton när den erbjöds honom. Men nu kunde Brosnan ta rollen och med ett välskrivet och genomarbetat manus gjorde Bond comeback på bioduken med GoldenEye som blev en stor framgång - både hos kritiker och publiken. Och därmed var Bondserien räddad.
Hittills har Brosnan gjort tre filmer och dem har blivit väl mottagna även om kvalitéten på de två sista inte var på samma höga nivå som GoldenEye så är det återigen kul att se på en Bondfilm och Brosnan kan nog räkna med att spela rollen i ytterligare några filmer.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spectre (2015)

Daniel Craig är tillbaka som James Bond och, i alla fall för oss i biosalongen, är det mer och mer som känns igen från de tidigare Bondfilmerna nu.Jag sitter också med en känsla av att Spectres...

Film

Skyfall (2012)

James Bond Will Return...Aldrig har de orden varit mera sann än efter Skyfall, den 23e filmen i serien. Det är alltid en speciell känsla att se en bra film, som har något att bevisa och som lyckas...

Film

Quantum of Solace (2008)

Medan jag såg den senaste James Bond filmen kom jag på mig själv med att fundera "Är detta verkligen Jamers Bond, eller har jag kanske gått in och ser en tidigt visning av den kommande 24 filmen?...

Film

Never Say Never Again (1983)

Hmm, det finns något mycket bekant med det här: Sean Connery i en smoking, med en Walther PPK som kallar sig James Bond, och ändå tycker jag inte att titeln låter bekant: NEVER SAY NEVER AGAIN. Det...