2002 års stora sommarfilm

2002 ÅRS STORA SOMMARFILM

spiderman

Förutom Star Wars: Episode 2: Attack of the Clones, så gissar och hoppas jag att sommarens stora äventyrsfilm på bio blir Sam Raimis actionfilm Spider-Man med Tobey Maguire som den väggkrypande hjälten. Trots att filmen råkat ut för diverse mer eller mindre allvarliga problem och att det varit ganska tyst om den så släpptes en trailer strax innan julhelgen, lagom till premiären av Sagan om Ringen, som åtminstone gjorde att jag var tvungen att göra en markering i min kalender och sätta ett litet kryss i rutan för maj.

Arbetet med att göra spelfilm av den populära Marvelhjälten har pågått i flera år, varvid bland andra James Cameron varit inblandad och påtänkt som regissör. Men det är först under de senaste två åren som filmprocessen tagit sina konkreta steg mot bioduken i och med att filmandet satt i gång och PR-maskinen börjar rulla.

Allt såg ut att vara frid och fröjd och först släpptes en teasertrailer och därefter en lite utförligare trailer med scener på bovar och Spider-Man in action. Tyvärr skulle den här trailern bli klassisk på helt fel sätt i och med terrorattacken den 11e september 2001. Trailern innehöll en scen där en grupp välorganiserade bankrånare rånar en bank och därefter flyr med hjälp av helikopter genom New York men fångas upp och fastnar i ett av Spider-Mans nät som han spänt mellan de två World Trade Center-tornen. Som ett resultat av filmbolagens panikåtgärder efter attacken drogs trailern bort från den officiella siten och en filmposter med WTC-tornen speglandes i Spider-Mans ögon drogs också in. Efter en ganska lång mellanperiod släpptes dock en retuscherad, nerklippt trailer där endast filmscenerna med Spider-Man fanns med, vilket innebar att av trailern på nästan två minuter fanns nu bara en halvminut kvar och all kraft hade försvunnit från klippet. Som tur var skulle det bli bättre.

Jag var på intet sätt fast efter de inledande PR-försöken från filmbolagets sida. Det krävs lite mer för att jag skall tro att Spider-Man kommer att bli lika lyckad som X-Men från år 2000. Och jag tror att det skedde i och med den senaste trailern som verkligen presenterade filmen på ett föredömligt sätt.

Vi fick se ett antal nyckelscener från filmen, som när Peter Parker blir biten av den radioaktiva spindeln och därefter bekantar sig med sin nyfunna förmåga att klättra på husväggarna, men också möta filmens storskurk the Green Goblin, spelad av Willem Dafoe som alltid är bra på att spela lite udda och psykopatiska skurkroller. I den tidigare trailern fick vi en försmak på tekniken när Spider-Man svingar sig fram mellan skyskraporna, men här är det inte lika rappt klippt så man får en bättre bild och "svingande känsla" över de scenerna. Det som dock imponerade mest på mig var den storslagna och actionladdade känslan i trailern, skapad främst av musiken som förstärkte bilderna och som gjorde att det började pirra i magen på mig.

Så nu börjar jag att tro att detta kan bli riktigt bra. Förhoppningsvis en skön blandning av igenkännande från serietidningen kryddat med bra actionscener, lite spänning och en lagom dos humor. Jag kan i alla fall säga att jag nog är mer intresserad av premiären av Spider-Man än av nästa del i Star Wars-serien som tappat ganska mycket av sin attraktion när man kunde jämföra den med Sagan om Ringen.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spider-Man (2002)

Den unge studenten Peter Parker är med sin klass på studiebesök i ett laboratorium. Peter, en blyg och mobbad fotograf, tar mod till sig och ber att få ta ett kort på hans hemliga förälskelse Mary...