Stranger Things (2016)

Stranger Things är en serie på Netflix i 8 avsnitt (första säsongen), som handlar om försvinnandet av unge Will Byers, och hur det påverkar hans familj och kamrater.
Serien är en intressant och spännande historia och miljön och stämningen i serien har en härlig känsla av nostalgi i kombination med inspiration från både Steven Spielbergs E.T. samt de bästa rysarna från Stephen King.

Stranger Things

Add a comment

Läs mer

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna.

Add a comment

Läs mer

Trailers säljer Hollywoodfilmer

TRAILERS SÄLJER HOLLYWOODFILMER

trailer

Renny Harlin har sagt att den del som han gillar bäst av PR-arbetet för en film är skapandet av trailern, och jag kan förstå honom. En trailer är ett utmärkt sätt att, under två ynka minuter, visa upp dom bästa bitarna av en storfilm och sätta igång surret om filmen en god tid innan filmen kommer ut på bioduken. Ofta är det dock så att trailern kan vara bättre än själva filmen just därför att dom lagt alla effektspäckade och actionbetonade inslag på varandra och det sedan visar sig att det inte finns mycket annat intressant i filmen.

Add a comment

Läs mer

Så här i jul

SÅ HÄR I JUL

Så här i jul- och nyårstid har det blossat upp två stycken heta debatter i pressen om något som räknas som tradition i TV så här års. Det gäller dels Arne Weise på julafton och dels matinéäventyret Ivanhoe på nyårsdagen.

Add a comment

Läs mer

Sommarfilm år 2002

SOMMARFILM ÅR 2002

sommar

Som så mycket annat har också filmdistributionen siktat in sig på årets två stora semesterperioder – sommaren och vintern. Generellt sätt är det dock en stor övervikt för filmsläpp under sommarmånaderna maj – augusti, vinter och jul brukar inte vara lite välfylld med bra film.

Add a comment

Läs mer

Christopher Reeve är död

CHRISTOPHER REEVE

christopher-reeve

Skådespelaren Christopher Reeve är död. Han avled i söndags efter att ha drabbats av hjärtstillestånd och föll i koma i sitt hem i New York. Reeve drabbades av svåra komplikationer efter ett infekterat liggsår som följd av hans olyckliga förlamning.

Add a comment

Läs mer

Svårt val i november

SVÅRT VAL I NOVEMBER

deluxedvd

Det kan väl inte gärna ha undgått någon att Sagan om Ringen: Härskarringen släppts på video och DVD. Det var närmare bestämt 6e augusti som detta skedde. Dom redan DVD frälsta är säkert också mycket väl medvetna om att filmen kommer att släppas ytterligare en gång i november men då i en ny, utökad utgåva bestående av 4 stycken DVD skivor, eller discar, i motsats till nu då släppet innefattar en dubbelDVD.

Add a comment

Läs mer

DVD Revolutionen och Extra Features till filmälskaren

DVD REVOLUTIONEN OCH EXTRA FEATURES TILL FILMÄLSKAREN

Strax innan julen 2001 så bestämde jag mig för att anamma den nya tekniken och köpte en DVD-spelare. Och under året har jag då och då köpt filmer vilket har lett till att jag nu äger lite över 40 stycken filmtitlar. Något jag funderat över är hur pass viktigt de "special features" som finns med på filmdisken är för köparna. För mig är det i alla fall mycket viktigt, i vissa fall viktigare än själva filmen.

Add a comment

Läs mer

E.T. Nyrelease i Biografen

E.T. NYRELEASE I BIOGRAFEN

et

Det verkar som om Steven Spielbergs film E.T. the Extra-Terrestrial skall komma ut på nytt på biograferna, åtminstone i USA. Säkert en glad nyhet för alla dom som inte fick möjlighet att se filmen första gången den visades på bio eller alla andra som vill få uppleva filmen i mörk salong på stor duk. Jag har faktiskt sett filmen en gång på bio, även om det inte var när det "en gång begav sig", och kan verkligen rekommendera den för det är en stor film som bara blir bättre av det stora formatet.

Add a comment

Läs mer

Cameos kan förstöra filmmagin

CAMEOS KAN FÖRSTÖRA FILMMAGIN

madonna-cameo

En sak som blivit allt med populärt på senare år är att vissa kända och, framför allt, igenkända, personer dyker upp här och var i filmer. Ibland görs dessa "cameoframträdanden" diskret i bakgrunden och i andra fall så sker det rakt framför ögonen att det blir alltför uppenbart och omöjligt att missa vilket ofta förstör filmmagin för mig.

Add a comment

Läs mer

En bra filmtrailer

EN BRA FILMTRAILER

trailer

Inför premiären av en film så finns det flera olika metoder som filmbolaget använder för att locka publiken till att se filmen. Dels med snyggt gjorda posters, annonser i dagstidningar och genom att skicka ut skådespelare och regissörer för att prata med massmedia. Men det som tveklöst har mest och bäst genomslagskraft hos mig är de trailers som kommer samtidigt eller innan filmen har premiär.

Add a comment

Läs mer

Bioreklamens attraktion förr

BIOREKLAMENS ATTRAKTION FÖRR

Jag minns en tid när lite av attraktionen med att gå och se en film på bio var att få se några av reklamfilmerna innan filmen började. Då var det ännu långt innan TV4 började sina sändningar och innan reklamen hade kommit in i var mans hushåll. Det var en tid när reklamen endast fanns på kabel- och satellitkanaler och därför hade en speciell attraktion tack vare sitt otillgänglighet och unika format i motsats till vanlig reklam i tidningar och på annonspelare utomhus. Nu har jag dock hunnit tröttna och skulle vara tacksam om man kunde få slippa se de reklamfilmerna som man redan sett till leda hemma i soffan framför TVn.

Add a comment

Läs mer

Den Nye Bruce Lee trotsar tyngdlagen

DEN NYE BRUCE LEE TROTSAR TYNGDLAGEN

jet-li

Det har skett en liten revolution eller åtminstone en stor förändring inom filmgenren kampsportsaction. Förut har man som publik nästan enbart varit tvungen att ha överseende med det faktum att personerna i filmerna verkar kunna överleva att få hur mycket stryk som helst av topptrimmade motståndare och ändå i sista stund övervinna fighten och sluta som segrare. Det var då, nu verkar det som om vi måste acceptera att dessa övermän också kan bemästra något så grundläggande som tyngdlagen.

Add a comment

Läs mer

The Passion Recut

THE PASSION - RECUT

the passion recut

Förra årets mest kontroversiella, men samtidigt hyllade film, Mel Gibsons The Passion of The Christ, kommer att släppas i en ny nerklippt version kallad The Passion Recut. Detta meddelar Mel Gibson via websiten www.thepassionrecut.com där det även finns en introduktion där Mel först tackar för stödet han fått från publiken.

Add a comment

Läs mer

STAR WARS på DVD

STAR WARS PÅ DVD

starwarsdvd

"The force will be with you, always" - on DVD!

Måndagen 20e september kommer att vara ett historiskt viktigt datum för både filmfantaster, DVD-ägare och Star Wars nördar. Alla dessa grupper borde vara väl informerade om att det var dagen då filmhistoriens mest klassiska trilogi äntligen släpptes på DVD.

Add a comment

Läs mer

Slutscenen ska knyta ihop säcken

SLUTSCENEN SKALL KNYTA IHOP SÄCKEN

slutscen

Det är många pusselbitar som skall falla på plats för att göra en framgångsrik och lyckad äventyrsfilm i Hollywood. Men en sak som jag verkligen uppskattar är när regissören har förstått att göra en snygg och effektiv slutscen till filmen som på ett bra sätt knyter ihop säcken men som också ger publiken lite att ha kvar en stund efter att man lämnar biografen. Jag menar inte att man skall göra något som folk skall sitta och fundera på i en evighet, som Tim Burtons slut på Planet of the Apes, utan ett slut som ger en positiv känsla och som kan få vissa besökare att spontant stämma upp i en applåd vid filmens slut.

Add a comment

Läs mer

Snart har Sagan om Ringen premiär

SNART HAR SAGAN OM RINGEN PREMIÄR

lotr

Sakta men säkert, dag för dag, så närmar vi oss premiären för år 2001 odiskutabelt största och intressantaste filmer - Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings. Onsdagen den 19e december klockan 00.01 öppnas ridån och en fullsatt salong får se första delen i en trilogi filmer där resterande delar kommer att ha premiär under de följande två jularna.

Add a comment

Läs mer

Guldbaggegalan 2004

GULDBAGGEGALAN 2004

guldbagge2004

Så har filmgalan 2004 avslutats och som så ofta tidigare så var det avslaget och segdraget. I år faktiskt mer än tidigare då det avslöjades att stora delar av juryn inte ser dom filmer som skall bedömas vilket gör hela tillställningen ointressant.

Add a comment

Läs mer

Film är bäst på bio

FILM ÄR BÄST PÅ BIO

film ar bast pa bio

Jag vill med bestämdhet hävda att det är sant det som sägs att "film är bäst på bio". Anledningen till detta är eftersom man då har rätt att kräva att bli förtrollad av historien och skådespeleriet utan att ha en massa annat att tänka på då man inte befinner sig hemma utan helt är i händerna på biografen och man inte kan ta en paus mitt i filmen utan tvingas sitta still i två timmar och ta in hela filmen på en gång.

Add a comment

Läs mer

2002 års stora sommarfilm

2002 ÅRS STORA SOMMARFILM

spiderman

Förutom Star Wars: Episode 2: Attack of the Clones, så gissar och hoppas jag att sommarens stora äventyrsfilm på bio blir Sam Raimis actionfilm Spider-Man med Tobey Maguire som den väggkrypande hjälten. Trots att filmen råkat ut för diverse mer eller mindre allvarliga problem och att det varit ganska tyst om den så släpptes en trailer strax innan julhelgen, lagom till premiären av Sagan om Ringen, som åtminstone gjorde att jag var tvungen att göra en markering i min kalender och sätta ett litet kryss i rutan för maj.

Add a comment

Läs mer

Svensk film i kris

Svensk film i kris

kris

I samband med flera sammanfattningar över filmåret 2005 så har det ofta framkommit kommentarer på ett magert filmår och en industri i kris med färre besökare än tidigare. Det stämmer säkert men det behöver inte betyda så särskilt mycket. Främsta anledningen är att det helt enkelt inte gjordes tillräckligt bra filmer 2005.

Add a comment

Läs mer

Vem Axlar Arnolds Mantel?

Vem axlar Arnolds mantel?

nyarnold

I helgen hade jag nöjet att gå på bio och se äventyrsfilmen The Scorpion King med The Rock i huvudrollen. När jag senare skulle beskriva filmen för mina kompisar så fanns det ett enkelt sätt – "Tänk er Arnold i Conan Barbaren", eller rättare sagt Conan Förgöraren för att citera Fredrik Sahlin.
The Rock spelar hjälterollen på ett självironiskt avkopplat sätt som påminner mycket om Arnolds spelstil i den filmen. Och fysiskt så finns där uppenbara likheter mellan dessa två filmiska jättar som är som skapta för att gestalta okrossbara äventyrshjältar. För, om jag får generalisera lite, så var det i början inte Arnolds agerande som lockade publiken utan mer bilden av den store, muskulöse jätten som på bioduken tog sig igenom till synes omöjliga hinder och gärna med ett litet leende och alltid en bra one-liner i slutet.

Add a comment

Läs mer

Glitter i TV4

TV4 LÄGGER NER GLITTER

Sofia-Wistam

Det har nu meddelats att TV4 kommer att lägga ner sitt nöjesnyhetsprogram Glitter med Sofia Eriksson som programledare. Anledningen sägs vara för låga tittarsiffror. Jag kan förstå detta eftersom jag aldrig riktigt har fastnat för programmet och kanske tittat någon gång men aldrig gillat det eller tyckt att det gett någon kompoetent eller professionell nyhetsbevakning.

Add a comment

Läs mer

Seriefigurer på film

SERIEFIGURER PÅ FILM

I somras invaderades filmduken av en ny grupp filmhjältar - X-Men. När det blev klart att filmen blev en succé började man i Hollywood genast fundera på, inte bara uppföljare till den filmen, utan andra seriehjältar att föra över till vita duken. Men det finns tyvärr många exempel på att det är svårare än man kan tro att göra en färgstark seriefigur trovärdig och bra på bio.

Add a comment

Läs mer

Nöjesnyheterna i TV4

NÖJESNYHETERNA I TV4

Efter flera år av bra utsändningar av Nyheterna i TV4 har dem nu, sedan ungefär en vecka, lagt till en ny avdelning i sina dagliga nyheter.
En mycket bra och beundransvärd satsning men som kanske krävs lite mer för att bli den succé som det var tänkt.

Add a comment

Läs mer

Oscarskandalen i TV4 2000

OSCARSKANDALEN I TV4

oscar

Natten mellan söndag och måndag (26-27/3-00) skedde filmvärldens viktigaste händelse alla kategorier. Då var det dags att dela ut Oscarstatyetterna i Los Angeles. Sedan två år tillbaka har även vi i Sverige fått möjlighet att se galan direkt genom att TV4 visade den. Det har då skett med kommentarer av Hans Wiklund och med olika klipp från FilmExtra (Wiklunds små filmprogram i TV4) då amerikanerna får se reklam.

Add a comment

Läs mer

Århundradets Actionhjälte

ÅRHUNDRADETS ACTIONHJÄLTE

Sylvester-Stallone-og-Arnold-Schwarzenegger

Om man skall utnämna några av århundradets actionhjältar på film så borde en sådan lista toppas av namnen Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone. Båda har medverkat i flera storslagna actionfilmer, främst på 80-talet. Möjligen borde man ha tagit med några fler på listan och kanske några från lite äldre filmer, typ Clint Eastwood och John Wayne men jag hade tänkt fokusera mig på just Arnold och Stallone.

Add a comment

Läs mer

Den Nye Bruce Lee

VEM ÄR DEN NYE BRUCE LEE?

vandamme

Bruce Lee var den som gjorde att den stora publiken fick upp ögonen för kampsportsfilmer. När han avled 1973 så har det ibland kommit spekulationer om vem som bäst kan axla arvet efter Bruce.
Den som förde traditionen vidare var Chuck Norris men nu finns det i stort sett bara tre stycken som fortfarande är aktiva och gör filmer - det är Jackie Chan, Jean-Claude Van Damme och Steven Seagal. Jag tänkte jag skulle försöka jämföra de tre och se vem som har störst chans att bli den nye Bruce Lee.

Add a comment

Läs mer

Desmond Llewelyn

DESMOND LLEWELYN

desmond llewelyn

Desmond Llewelyn har omkommit efter en bilolycka.
Desmond har blivit känd för sin roll som "Q" i Bondserien. Han har spelat rollen i 17 av de totalt 19 filmerna (han medverkade inte i den allra första filmen Agent 007 Med Rätt Att Döda och heller inte i Leva Och Låta Dö) och, trots att han inte har haft särskilt lång speltid i varje film så har Q och alla de fantastiska detaljer han utrustar Bond med haft en mycket stor del i filmserien.

Add a comment

Läs mer